Visszatért a Hubble-űrteleszkóp

11561

Október 5-én a HST biztonsági üzemmódba kapcsolt, amikor az egyik iránytartó giroszkópja elromlott. Körülbelül 3 hét alatt az űrteleszkóp csapata kiküszöbölte a problémát, és megjavította az akadozó giroszkópot, hogy a HST ismét munkába lendülhessen. Nem sokkal később rá is állt egy tőlünk körülbelül 11 milliárd fényévre, a Pegazus csillagképben található, számos olyan galaxist felölelő területre, ahol csillagkeletkezés zajlik.

A Hubble-űrteleszkóp újbóli működésének első felvétele a Pegazus csillagképben található galaxisokról. (NASA, ESA és A. Shapley – UCLA)

Az október 27-én készült felvétel az első, amelyet a HST visszaállását követően készített. Ugyanakkor a teleszkóp újbóli üzembe helyezése nem volt egyszerű feladat; egy egész csapat mérnökre és szakértőre volt szükség, akik fáradhatatlanul dolgoztak a javításán, olvasható egy november 27-én megjelent NASA-közleményben.

Mihelyst a Hubble irányítócsoportjának tudomására jutott, hogy az űrteleszkóp működése leállt, gyorsan megpróbálták „újraéleszteni” a giroszkópot, de sikertelenül. Végül ehelyett egy tartalék giroszkópot tudtak aktiválni. A beüzemelt tartalék azonban hamar elképesztően nagy, óránként 450°-os forgási sebességet jelzett a távcsőre, miközben a Hubble valójában kevesebb mint 1°-ot fordult óránként. Korábban még sosem láttak ilyen adatot  más giroszkópokkal.

Galaktikus mosolygós fejecske a Hubble űrteleszkóp 2018. november 2-án készült felvételén. A képen két sárgás folt alatt látható ív egy gravitációsan lencsézett galaxis jellegzetes képét mutatja. Ennek során a galaxis fénye felénk vezető útján egy nagy tömegű objektumhoz közel halad el, és ennek következtében képe eltorzul, megnyúlik. (ESA/Hubble & NASA)

A HST-nek összesen hat giroszkópja van, de általában csak hármat használ egyszerre, amelyek adatot gyűjtenek a teleszkóp irányáról. Mivel a hat közül kettő már korábban elromlott, ez volt az utolsó tartalék giroszkóp. Ez egyben azt jelentette, hogy a problémán dolgozó csapatnak ki kellett kitalálnia, hogyan bírja működésre, vagy 1 giroszkópos működésre kellett volna átállítani, ami jelentősen korlátozta volna a HST megfigyeléseit.

A NASA egy szakértőkből álló másik csoportot is bevont, hogy együtt találhassák ki, hogyan javítsák meg a pörgettyű szokatlan viselkedését. Többhetes kreatív töprengés, folyamatos tesztelések és apróbb visszalépések sorozata után arra jutottak, hogy valamilyen „dugulás” lehet az ok. Megpróbálták a problémát a giroszkópot különböző működési módokba állítva elhárítani, és közben forgatni a teleszkópot. Ennek eredményeképpen a tartalék giroszkóp már normálisabb forgási értékeket kezdett mutatni.

A sikeres megoldás után frissítették az űrteleszkóp szoftverjét, és egy sor próbamanővert végeztek vele, amelyekkel valódi tudományos megfigyeléseket szimuláltak. Erre azért volt szükség, hogy megbizonyosodjanak róla, az űrteleszkóp valóban készen áll a további mérésekre, három működő giroszkóppal.

A Nagy Magellán-felhőben található SNR 0454-67.2 jelű szupernóva-maradványról 2018. november 30-án készített HST-felvétel. A maradvány valószínűleg egy Ia típusú szupernóvától származik, ahol is egy fehér törpecsillag kísérő csillagától tömeget vesz át, és addig növekszik, míg a kritikus tömeghatárt elérve fel nem robban. (ESA)

Mindeközben más NASA kutatócsoportok kidolgozták az egygiroszkópos működés forgatókönyvét is. Bár most erre szerencsére nem volt szükség, hivatalos NASA-források szerint előbb-utóbb ez elkerülhetetlen lesz, most viszont már fel vannak rá készülve.

„A giroszkóp megjavítása nemcsak az űrteleszkóp várható élettartama szempontjából volt létfontosságú, hanem azért is, mert a Hubble három giroszkópos működési módban a leghatékonyabb. Ezt a különleges, történelmi megfigyelést minél tovább folytatni pedig a küldetés legfontosabb része.” – mondta Pat Crouse, a Hubble projekt-menedzsere. „A Hubble-űrteleszkóp egy giroszkóppal is csodálatos felfedezéseket fog majd tenni, de hála a csapat elképesztő erőbedobással végzett munkájának, ez az idő még nem jött el.”

Forrás: Space.com

Hozzászólás

hozzászólás