01 – Marskutatás

2279

Az űrkutatás egyik fő területe a Naprendszer kutatása és csillagászati megfigyelések végzése a világűrből. Az ember eddig néhány tíz űreszközt bocsátott útnak a közelebbi és távolabbi bolygók megfigyelésére, emellett számos csillagászati távcsövet helyezett ki a világűrbe. A Mars mindig is nagyon érdekelte az emberiséget, így ez az a bolygó, amelyiket eddig a legtöbb műszer vizsgálta. Az első sikeres űrszonda az amerikai Mariner-6 volt 1969-ben, mely elrepült a bolygó mellett és fényképezte. A Viking szondák alapvető új eredményeket szolgáltattak 1975 és 1982 között. A két keringő egység a Mars bolygót térképezte, a két leszállóegység az élet nyomait kereste a bolygó felszínén, de nem talált egyértelmű bizonyítékokat annak létezésére.


A Viking-1 leszállási helye


Az MPF űrszonda útja a Marshoz 1997-ben szállt le a Mars Pathfinder egy kisautót szállítva magával, amely a felszínen több tíz méter tett meg és vizsgálta a környező sziklákat.


A Mars Pathfinder (MPF) a felszín szikláit vizsgálja


Az MPF felvételeiből készített 3 dimenziós képet olyan szemüveggel nézzük, amelyik egyik oldalán zöld, másik oldalán piros fólia van

Szintén 1997-ben érkezett meg a Mars Global Surveyor, mely a bolygót térképezi fel és azóta is folyamatosan működik. Képein 2-3 méteres részletek is megfigyelhetők. 2004 elején szállt le a Spirit és az Opportunity, melyek nagyjából golfautó nagyságúak és már több száz métert megtettek a Mars felszínén. Feladatuk a kőzetek tanulmányozása, mikroszkopikus mérések végzése és a víz nyomainak kimutatása.


A Marsjáró robotok fantáziaképe


Az Opportunity legördül a Mars felszínére


A Spirit leszállási helye


A Spirit felvétele kékesfehér marssziklákról 2004 legelején kezdte el a méréseit az európai Mars Express szonda, mely 3 dimenziós képeket készít a bolygó felszínéről.


A Mars Express fantáziaképe


A Odyssey szonda víz nyomait térképezte fel

Hozzászólás

hozzászólás