Miről ír a januári Meteor?

1346

Az MCSE lapja, a Meteor immár negyvenötödik évfolyamába lépett. Lássuk, milyen olvasnivalókat kínál a csillagászat iránt érdeklődők számára!

2015-öt az ENSZ és az UNESCO a Fény Nemzetközi évének nyilvánította. Ennek egyik altémája az IAU (Nemzetközi Csillagászati Unió) által meghirdetett Kozmikus Fény projekt, amely kiváló lehetőséget nyújt a csillagászat népszerűsítésére. A januári Meteor vezércikke éppen ezzel a témával foglalkozik.

Az Európai Űrügynökség Rosetta-szondája ebben a pillanatban is együtt kering a 67/P Churyumov-Gerasimenko-üstökössel, mint ismeretes, az elmúlt év novemberében sikeresen leszállt az üstökösmagra a Philae leszállóegység, amely jelentős magyar részvétellel készült. Az „üstökös-expedícióval” két cikkünk is foglalkozik, Kereszturi Ákos a bizarr felszínű égitestet mutatja be, Apáthy István és Hirn Attila pedig a magyar közreműködést ismerteti.

Januárban emlékezünk Kulin György születésének 110. évfordulójára. Ebből az alkalomból Kulin egyik, 1978-ban elhangzott előadásának szövegét olvashatjuk a januári Meteorban, továbbá a Whipple-Bernasconi-Kulin-üstökös 1942-es felfedezésének krónikáját. A Kulin György-díj 2014. évi kitüntetettjéről, Kósa-Kiss Attiláról is írunk.

201501-elso-magyar-ustokos

Nemcsak üstökösökkel foglalkozunk, természetesen terjedelmes a hírrovatunk is. Az észlelési témák közül a Quadrantidák meteorrajról írunk, a holdészlelők a Hyginus-rianás rejtelmeivel ismerkedhetnek meg, a bolygóészlelők pedig a Merkúr-észlelésekről olvashatnak. Terjedelmes a változócsillag-rovat – a nemzetközi észlelőgárda ezúttal is értékes megfigyeléseket végzett. Az intersztelláris anyagról és egy „eltűnt” kettőscsillagról is írunk, továbbá megemlékezünk a mélyég- és a kettőscsillag-rovat utóbbi 30 évéről.

A magyar (csillagászati) múlt évszázadaiba alámerülve egy újonnan felfedezett középkori napóráról közlünk cikket, a kaposszentjakabi napóráról, amely valamikor a XV. század közepén készülhetett. A magyar amatőrcsillagászati jelenről tudósítva pedig nem feledkezünk meg a szolnoki Kopernikusz Körről és az Erdélyi Magyar Amatőrcsillagászati Egyesületről sem.

201501-honap-asztrofotoja

A hónap asztrofotója ezúttal egy érdekes kísérlet eredménye: vajon melyik spirálgalaxisra hasonlít legjobban az M83?

Mindazok, akik a Meteor iránt érdeklőnek, az MCSE-től kérhetnek ingyenes mutatványszámot az mcse@mcse.hu címen.

A Meteor a Magyar Csillagászati Egyesület lapja, az egyesület tagjai tagilletményként kapják. Az éves tagdíj összege csupán 7300 Ft, a tagok nem csak a Meteort kapják, hanem a Meteor csillagászati évkönyvet is. Mindazok, akik csak a Meteort szeretnék járatni, az MCSE-nél rendelhetik meg a lapot, illetve valamennyi postahivatalban is előfizethetik, mint bármely más folyóiratot.

Azoknak, akik valódi, nem pedig virtuális csillagászati közösséget keresnek, jó szívvel ajánljuk a Magyar Csillagászati Egyesületet, amely 19 helyi csoporttal várja a csillagászat iránt érdeklődőket.

Csatlakozzon Ön is a Magyar Csillagászati Egyesülethez. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
Csatlakozzon Ön is a Magyar Csillagászati Egyesülethez! Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

Hozzászólás

hozzászólás