Kiugróan magas mennyiségű metánt mértek a Marson

4254

Meglepő eredményekkel zárult a NASA Curiosity marsjárójának legutóbbi mérése: a küldetés eddigi legmagasabb metántartalom-értékét, körülbelül 21 ppbv-t (parts per billion units by volume) mérte. 1 ppbv azt jelenti, hogy ha veszünk egy egységnyi térfogat levegőt a Marson, akkor annak a térfogatnak az egymilliárdod része metán.

A NASA Curiosity roverének bal oldali navigációs kamerájával készült, 2019. június 18-ai felvétele. Rajta látható az ún. „Teal Ridge” helyszín, melyet a marsjáró egy agyagos területen belül vizsgál. (NASA/JPL-Caltech)

Az eredmény a rover Sample Analysis at Mars (SAM) lézerspektrométeréből származik. Az érték pedig azért ilyen izgalmas, mert a Földön a metán egyik fontos forrása a mikrobiális életformák aktivitása. Keletkezhet azonban szenes kőzetek vagy szén-dioxid gáz és víz reakciója során is, ha a hőmérséklet megfelelő. A Curiosity nincs felszerelve a megfelelő eszközökkel ahhoz, hogy kizárólagos bizonyossággal megmondhassa, mi a metán forrása, illetve, hogy a Gale-kráteren belüli lokális forrásból származik-e vagy a bolygón máshonnan.

A NASA Curiosity roverének SAM berendezésével készített légköri metánmérések alapján felrajzolt éves görbe a Gale-kráterben. A metánt közel 3 marsi éven át (ez kb. 6 földi év) figyelték meg, és minden nyáron maximumot mutat. (NASA/JPL-Caltech)

„A mostani méréseinkkel nem lehet megállapítani, hogy a metán biológiai vagy geológiai eredetű, ősi vagy modern.” – mondta a SAM vezető kutatója, Paul Mahaffy (NASA). A Curiosity kutatócsoportja a misszió során már több alkalommal detektált metánt, korábban megjelent tudományos publikációkban pedig azt is dokumentálták, hogy a gáz háttérszintje látszólag évszakosan emelkedik és csökken. Hirtelen megugró metánértékeket is feljegyeztek, de egyelőre keveset tudni arról, hogy ezek az átmeneti „felhőcskék” (transient plumes) mennyi ideig maradnak fent, illetve miért térnek el az évszakos mintázattól.

10-szeres hirtelen metántartalom kiugrás a NASA Curiosity marsjáró mérési adataiban. Az itt bemutatott körülbelül 11 ppbv értéknél is 10-zel magasabb a most mért maximum, melynek vizsgálata jelenleg is zajlik. (NASA/JPL-Caltech)

A SAM csoport különféle kísérleteket szervezett a hétvégére, hogy több információt szerezzenek erről a jelenségről, mely szintén lehet a fenti átmeneti jelenség egy újabb példája. Bármit is találnak, még ha az éppen a metán hiánya is, kontextusba fogja helyezni a friss méréseket.

A Curiosity kutatóinak időre van szükségük, hogy ezeket a nyomokat analizálják és még több metán-megfigyelést végezzenek. Ahhoz is idő kell, hogy más kutatócsoportokkal együttműködjenek, többek közt az ESA Trace Gas Orbiter keringőegységével, mely már kicsit több mint egy éve végzi méréseit és eddig nem detektált metánt. A felszíni és a marskörüli pályán keringő egység méréseit összevetve lokalizálhatók lehetnek a gáz forrásai, és megismerhető, mennyi ideig marad meg a légkörben. Ez megmagyarázhatja azt is, miért ilyen eltérőek a Curiosity és a Trace Gas Orbiter metánra vonatkozó mérési eredményei.

Forrás: NASA JPL

Hozzászólás

hozzászólás