Nyikorogva gurul és csattogva lézerezik a Perseverance a legújabb hangfelvételeken

10349

Új dimenziót nyitnak a marskutatásban a Perseverance marsjáró mikrofonjai. Sorra érkeznek a hangfelvételek, például a Jezero-kráterben guruló rover recsegéséről, vagy a SuperCam lézerrel elpárologtatott kőzetdarabkák jellegzetes pattogó hangjairól. Az élvezeti értékén túl tudományos célokat is szolgálnak a hangfelvételek, például a vizsgált kődarabok fizikai tulajdonságaira is lehet következtetni belőlük. Elő a fülhallgatókkal és hallgatózzunk át a szomszéd bolygóra!

A Perseverance marsjáró SuperCam két felvételből készített mozaikfotó a Yeehgo névre keresztelt marsi kőről (fent). A referenciaképen látható, hogy melyiket láthatjuk a közeli fotón (lent). (Forrás: NASA/JPL-Caltech/LANL/CNES/CNRS/ASU/MSSS)

A SuperCam 5,6 kilogrammos érzékelőjével öt különféle módon tudja a marsi kőzetek geológiai jellemzőit megvizsgálni, segítve ezzel a mintagyűjtésre legizgalmasabb darabok felkutatását. A rover február 18-i leszállása óta különféle módokon ellenőrzi a berendezéseinek állapotát, működését – ezek között a SuperCam első tesztjei is kiválóan teljesítettek. A SuperCam mikrofonja már körülbelül 18 órával a leszállás után üzembe lépett, így a legelső felvételek még csukott állapotban, a rover belsejéből készültek (ennek megfelelően kicsit tompítottak, mintha a fülünket eltakarva hallgatnánk).

Mindössze 18 órával a landolás után készített hangfelvétel a Marsról. A SuperCam mikrofonja itt még a Perseverance belsejében volt, emiatt a hangok tompítottak – így is hallható egy kis marsi szél rajta. (Forrás: NASA/JPL-Caltech/LANL/CNES/CNRS/ISAE-Supaero)

Tisztábban hallható a szél a negyedik marsi napon, február 22-én rögzített felvételen, főleg 20 másodperc körül érdemes fülelni. Mivel ezen a felvételen már nyitva a SuperCam, hasonlítsuk össze az előző, tompított változatban hallható széllel.

A SuperCam a negyedik marsi napon, február 22-én készített hangfelvétele. Itt már nyitott állapotban, tisztábban hallható a szél, főleg 20 másodperc környékén. A rover háttérzajait digitálisan kiszűrték. (Forrás: NASA/JPL-Caltech/LANL/CNES/CNRS/ISAE-Supaero)

Nemcsak a szelet, hanem a SuperCam lézerét is hallhatjuk, ahogyan a 12. marsi napon egy tőle körülbelül 3 méterre levő követ céloz. Egyes becsapódások, vagy angolul zap-ek kissé hangosabbak, amiből a célobjektumok fizikai szerkezetére lehet következtetni, mint például a relatív keménységükre vagy mállási kéreg jelenlétére. A ciccegő hang, amit hallunk a célkőzetre becsapódó lézer visszhangja.

A Perseverance marsjáró SuperCam lézerének visszhangjai a Máaz célkőzetről. (Forrás: NASA/JPL-Caltech/LANL/CNES/CNRS/ISAE-Supaero)

Recsegve, ropogva gurul

A Perseverance marsjáró NavCam navigációs kamerájának felvétele, melyen láthatjuk a rover keréknyomait. A felvétel március 7-én készült, a küldetés 16-ik marsi napján. (NASA/JPL-Caltech)

A képeket elnézve talán sokan bele sem gondolunk, hogy a Perseverance marsjáró fémkerekei bizony igen hangosak. A roveren levő érzékeny mikrofonoknak köszönhetően először hallhatjuk a Marson közlekedő rover csattogó, zörgő, nyekergő hangjait, ahogyan hat kerekével a Jezero-kráterben halad.

A Marson guruló Perseverance hangjai! Ebben a 90 másodperces változatban az eredeti nyers hangfelvétel legizgalmasabb részeit hallhatjuk, zajszűrés után. (0:20-0:45, 6:40-7:10 és 14:30-15:00 az eredeti 16 perces verzióban). (Forrás: NASA/JPL-Caltech)
Több, mint 16 percnyi nyers, szűretlen hangfelvétel a Perseverance marsjáróról, ahogyan a Jezero-kráterben közlekedik. (Forrás: NASA/JPL-Caltech)

Ha a saját autónkból hallanánk ezeket a zajokat, valószínűleg félreállnánk; a Perseverance esetében azonban ez mind teljesen normális. A fenti két hangfájlban a marsjáró kerekeinek és felfüggesztésének a hangjait hallhatjuk, miközben a Mars felszínén közlekedik. Hallható továbbá egy elég magas, recsegő hang – erről még nem derítették ki pontosan, hogy mi a forrása. Lehet, hogy a rover valamelyik elektronikai berendezésének és a mikrofonnak az elektromágneses interferenciáját hallhatjuk, de az is lehet, hogy a kerekek, a felfüggesztés és a felszín közötti kölcsönhatásból származik. A felvételeket készítő EDL mikrofont eredetileg a leszálláshoz tervezték, ezért felszíni működéséről csak kevés információ és teszt áll rendelkezésre.

A tudományos berendezéseinek tesztelésén túl a rover az Ingenuity helikopternek is keresett ideális légteret. A helyszínt már ki is választották (ezt március 24-én fogják bejelenteni a NASA sajtótájékoztatóján), mostanra pedig a helikopter lehelyezésének pontos módját tervezik. Az Ingenuity öt tesztrepülést fog majd végrehajtani 30 marsi nap leforgása alatt. Nemsokára pedig megkezdődhet az ősi élet nyomainak keresése is, a rover 19 kamerájának és két mikrofonjának köszönhetően pedig rengeteg képpel és hanggal teletűzdelt információáradatra számíthatunk!

Forrás: NASA JPL, NASA JPL

Hozzászólás

hozzászólás