Áprilisi csillagséta

2132
Gyönyörű a tavaszi égbolt az esti szürkületben! A nyugati égbolton ragyog a Vénusz, csatlakozik hozzá a Hold, magasan áll a Jupiter. Tegyünk egy sétát a pesti Duna-parton!
Szakály Nikoletta, Budapest
Az idei Meteor csillagászati évkönyv olvasása közben örömmel vettem észre, hogy 2015. április 20-ára látványos Hold-Vénusz-Plejádok együttállás ígérkezik. Így már napokkal korábban tervezgetni kezdtem, hogy tiszta ég esetén Budapestről honnan lehet megfigyelni a jelenséget. A holdsarló és a Vénusz pozíciója miatt a jó nyugati kilátást helyeztem előtérbe. A vizuális észlelés mellett fényképeket is szerettem volna készíteni, ezért azt gondoltam, hogy a budai vár látványa szépen kiegészítheti a kompozíciót.
A holdsarló és a fényesen ragyogó Vénusz a budai Vár fölött. Az élesebb szeműek felfedezhetik a (Plejádok) Fiastyúk és a Hyadok csillagcsoportját is.
A holdsarló és a fényesen ragyogó Vénusz a budai Vár fölött. Az élesebb szeműek felfedezhetik a (Plejádok) Fiastyúk és a Hyadok csillagcsoportját is.
A pesti Duna-partra érkezve még a lenyugvó Nap sugarai festették narancsszínűre az égboltot és a vonuló felhőket. Ahogy sötétedett, az ég színe úgy váltott egyre mélyebb kékre, a felhőrésekben pedig feltűnt a ragyogó Vénusz és a vékony holdsarló a hamuszürke fénnyel. Megfigyelőhelyem olyan szerencsésnek bizonyult, hogy a horizont felé közeledő holdsarló éppen érintette a budai vár csúcsát. Fényképezőgépemmel sikerült megörökíteni ezt a különleges pillanatot, amely, bár a véletlen összjátékának eredménye, mégis felemás érzéseket ébreszthet a szemlélőben.
A felvétel Canon EOS 700D DSLR kamerával, 18-135 mm-es objektívvel, 2 s expozíciós idővel, ISO 200 érzékenység mellett készült.

Hozzászólás

hozzászólás