Az aktív Nap

1093

A nyár a Nap-észlelések ideális időszaka: központi csillagunk magasan jár, megfelelő légköri viszonyok esetén rendkívül részletgazdag képet nyújt. Különösen, ha kifejezetten a Nap észlelésére kifejlesztett, hidrogén-alfa tartományban működő, a napfelszín (fotoszféra) felett elhelyezkedő rendkívül vékony, kromoszférát mutató műszert használunk.

Mártha Zoltán, Budapest

Ahogyan közeledünk a 25. ciklus maximumához, Napunk is egyre aktívabb, nincs olyan nap, amikor egy jelentősebb protuberancia (a peremen), vagy filament (ugyanaz a jelenség, csak a napkorong előtt) ne lenne megfigyelhető – természetesen a napfoltok mellett.

Mártha Zoltán a Múzeumok Éjszakája előtt, június 24-én délután készítette a bemutatott felvételt a Polaris Csillagvizsgáló 80/560-as Lunt naptávcsövével, ASI585MC kamerával. Érdemes belegondolni, hogy Napunk átmérője mintegy 110-szerese Földünkének, így például a korong bal felső negyedében kanyargó filament hossza körülbelül 35-szöröse bolygónk átmérőjének! A képen jobbra tőle a 13540-es számú aktív terület figyelhető meg, míg a kép alsó részén balról jobbra sorban 13341, 13348, középen a 13339, a peremhez közel pedig a 13335-6 számú aktív területek figyelhetők meg. A jobb peremen szintén láthatók hosszú filamentek, köztük egy nagyobb, felhőszerű alakzat is. Mindezek, valamint a peremen körben látható számtalan kisebb-nagyobb protuberancia jól jelzi, hogy Napunk érdekes és változatos célpont, érdemes megfelelő, biztonságos szűrőkkel felszerelt távcsövekkel minden adandó alkalommal megfigyelni.

Mártha Zoltán felvétele 2023. június 24-én készült Lunt 80/560 H-alfa naptávcsővel és ASI 585MC kamerával

Összehasonlításul a solarmonitor.org honlap felvételei különféle hullámhosszakon, ugyanezen napon itt találhatók.

(Szöveg: Mpt)

Hozzászólás

hozzászólás