Csillagkaptár

2119

Az Ikrek és az Oroszlán között különös ködösséget fedezhetünk fel puszta szemmel. Ez a Rák csillagképben rejtőző Praesepe (Jászol, Kaptár). Bontsuk csillagaira!

Fényes Lóránd, Piliscsév

A szabad szemmel 1 fok átmérőjű, nagyjából egy 4-5 magnitúdós csillag fényességének megfelelő Kaptár-halmaz a Messier katalógusban a 44-es számot viseli. Igen régóta ismert az emberiség előtt. Galileo Galilei távcsövével már részleteire  bontotta az addig ködösségnek gondolt objektumot: “a Praesepe nevű köd nemcsak egy csillag, hanem több, mint negyven kis csillag halmaza” – írta. Persze amennyiben a 450 éve született mester távcsövénél nagyobb átmérőjű műszerbe tekintünk, a halmaz területén mintegy háromszázötven, 17 magnitúdósnál fényesebb csillagot találunk. Érdekesség, hogy látszólag a halmaz része, bár valójában nem az M44 tagja az S Cancri nevű fedési változócsillag, melynek fényessége 8 és 10 vizuális magnitúdó között ingadozik kicsit több, mint 9 napos periódussal.

Az M44 megközelítőleg 500 fényév távolságra található, így az egyik legközelebbi nyílthalmaz. A fotón látható központi tartomány kb. 13-15 fényév átmérőjű, de a legtávolabbi tagok 40 fényévre növelik a halmaz teljes kiterjedését. A halmaztagok együtt mozognak az űrben, 0,037 ívperces évenkénti sajátmozgással, miközben 33 km/s távolodó sebességgel távolodnak tőlünk.

20140226-hetkepe-praesepe
A fénykép Piliscséven készült. Az idei tél olyan kevés tiszta éggel örvendeztetett meg, hogy a februárban hirtelen érkező pár órás derültségnél egyértelműen kínálkozott a most ideális időben delelő Kaptár. Az a pár óra, ami a kelő Hold mellett, enyhe fátyolfelhők között adatott, egy halványabb ködösségre nem lett volna elegendő. Ám egy ragyogó nyílthalmaz értelemszerűen kevésbé érzékeny ezekre a körülményekre, így az év első (és ez valahol nagyon szomorú adat) fényképe elkészülhetett. Mindössze 16 x 6 perc expozíció adatott meg, ISO 1600-as érzékenységen. A főváros fényszennyezését az egészen kiváló színvisszaadás képességéről híres IDAS LPS-P2 fényszennyezés-szűrő kompenzálta. A használt felszerelés: házilag épített 200/800 Newton távcső, SkyWatcher AZ-EQ6 mechanika Lacerta MGEN autoguiderrel vezetve, átalakított Canon EOS 600D fényképezőgép a már említett szűrővel felszerelve.

Hozzászólás

hozzászólás