Holdkoszorú Velencében

Húsvét előestéjén látványos légköroptikai jelenség, színpompás holdkoszorú mutatkozott a „lagúna királynője” felett.

2001

Húsvét előestéjén látványos légköroptikai jelenség, színpompás holdkoszorú mutatkozott a „lagúna királynője” felett.

Ladányi Tamás, Velence, Itália

Március 31., 17 óra 31 perc: A Canale di Cannaregio felett átívelő hídon állva elkészítem a „Velence esőben” című képemet, amelybe a csatorna partján esernyővel sétáló embereket komponálok. Hiába, ez a város még így is szép! – gondolom, miközben magamban keresztet vetek az esti holdkeltére. Visszamegyek a közeli étterembe, ahol családom és egy Capricciosa pizza vár. Elfogyasztom az utolsó morzsáig; még a gyerekek által meghagyott szélét is.

19 óra 12 perc: Miután megszárítkozunk a közeli apartmanunkban, kisandítok az ablakon, és a sikátorunk nyújtotta keskeny látószögből derült ég mutatkozik. Utolsó esély, mert a Hold fél óra múlva kel. Megjátszom.

19 óra 39 perc: A Canal Grandén a vaporettóm pontosan a holdkelte időpontjában indul. Gyorsan szeli a habokat a kettes járat, átsuhanunk a Rialto íve alatt, majd kiszállok az Akadémiai hídnál. Az előre megtervezett hely magasan fel van állványozva; kilátástalanul. Kénytelen vagyok lezárt területen, egy stégre bemászni, talpig vízben állva. De megéri, mert a perspektíva a klasszikus velencei; távolban a Santa Maria della Salute, fantasztikus, fehér márványba öltöztetett épületével.

20 óra 00 perc és 20 óra 30 perc között: A Hold menetrend szerint megjelenik, pontosan abban az irányban, amerre már otthon kiszámoltam. Sokat bajlódok a hosszú expozíciókkal: hiába az új Manfrotto állvány, az alattam levő hullámok elmossák a fotókat. Mégiscsak sikerül az áhított, telihold fényével derített városról a kép. Teljesen áthat a látvány; csodálatos!

20 óra 34 perc: A Hold időközben egyre magasabbra kerül az égen, miközben én még mindig különböző beállításokkal kísérletezek. A hátam mögött felhők gyülekeznek, amit ez alkalommal sikerül a kompozíció javára fordítanom. Színes koszorú rajzolódik ki az éjszakai fényekbe öltözött kupola felett! Katt-katt-katt, sorozatban készülnek a képek, és már csak azért drukkolok, hogy a mozgó felszínen állva, legyen köztük éles kép. Végül ez is összejön; grazie Italia!

Írta és fényképezte: Ladányi Tamás – www.astrophoto.hu

 

Hozzászólás

hozzászólás