Mátrai csillagnyomok

984

Állókamerás módszerrel úgy örökíthetjük meg az égboltot, ahogy puszta szemmel soha nem látható: a csillagok hosszú nyomot hagynak a képen.Székffy Tamás, Ágasvár

Az ágasvári menedékház több mint tíz év óta nyújt menedéket a csillagászat kedvelőinek, és nem csak a nyári táborok időszakában. Havonta egyszer, újhold időpontjához közel eső “újholdas” hétvégeken is folyik itt az észlelőmunka, asztrofotók sora készült már az ágasvári “észlelőréten”, a képek közül néhányat a hét képeként is bemutattunk.

Ezúttal a téli égbolt nevezetes csillagképének ágasvári felkeltét mutatjuk be. A kép közepén látható fenyőfa fölött kel az Orion három övcsillaga, balra a narancsos Betelgeuse, jobbra pedig a fehér Rigel emelkedik a horizont fölé. A képmező felső harmadának legfényesebb csillagnyoma a narancsszínű Aldebarantól származik. Az égen jól láthatók az “ágasvári légtér” repülőgépeinek nyomai, míg a kusza, vörös csíkok a tompított fényű észlelőlámpák nyomai.

2006w52_nagyA kelő Orion Ágasvárról 2004. szeptember 17-én 22:40 és 23:53 UT között. A végső kép 14 db, egyenként 5 perces expozíció egyesítésével jött létre, a Fűrész Gábor által leírt módszer segítségével (Meteor 2004/7-8., 40. o.). A képek Canon EOS 10D fényképezőgéppel készültek, Zeiss Flektogon 4/20 mm-es objektívvel, f/5,6-ra blendézve.

Hozzászólás

hozzászólás