Csillagászattörténeti konferencia Bicskén

2407

December 8-án a Nagy Károly Emlékkonferencia című rendezvényen emlékeznek meg a résztvevők a 220 éve született Nagy Károly reformkori csillagász munkásságáról, s ránk hagyott műveiről – beleértve korának kétségkívül egyik legmodernebb csillagvizsgálóját. A részvétel ingyenes.

A bicskei Nagy Károly Városi Könyvtárban (Bicske, Kisfaludy u. 29.) 13 órakor kezdődő konferencián a részvétel ingyenes. A könyvtár mellett a rendezvényt Bicske Város Önkormányzata, a Magyar Csillagászati Egyesület és a Nagy Károly Csillagászati Alapítvány támogatja. A jelenlévők áttekintést kapnak Nagy Károly életéről, munkáiról, ismeretterjesztő és politikai tevékenységéről, valamint a bicskei birtokán épített különleges épületekről, melyek közül kettő (az ún. „Hegyikastély” és a csillagvizsgáló) ma már romként került a műemléki nyilvántartásba, de szintén műemlék a Bicske és Mány között félúton található területen a legjobb állapotban ránk maradt, Pollack Mihály által tervezett mauzóleum is.

A programban a tervek szerint Pállfy Károly polgármesteri köszöntője után Horvai Ferenc mutatja be a tudós életét és az egykori csillagvizsgálót, majd Bartha Lajos a csillagvizsgáló műszereiről tart rövid előadást. Szolnoki Tamás ezt követően a birtok régészeti feltárásának lehetőségeit elemzi. Rövid szünetet követően Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, miniszterelnöki biztos a Pannónia Szíve program kapcsán mutatja be a csillagvizsgáló felújításának és lehetséges hasznosításának tervét. Nagy Károly az első magyar feliratú föld- és égtekéket is megalkotta, Mizser Attila, az MCSE főtitkára a magyar nyelvű éggömbök történetébe enged bepillantást. Ezt követően két helyi asztrofotós, Szűcs Mátyás és Bajmóczy György saját képeik és tapasztalataik alapján mutatják be tevékenységüket, Fejes Zsolt pedig „Csillagfény mellett” című „(majdnem) tankönyvének” bemutatójára kerül sor. A rendezvényt Bálint Istvánné zárszava zárja, majd közösen megkoszorúzzuk Nagy Károly emléktábláját. A konferencia és a koszorúzás 17 órakor fejeződik be.

A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt, de kérik, hogy részvételi szándékát mindenki jelezze december 5. végéig a konferencia@nkvk.hu címen.

Részletes program és meghívó:

http://www.nkvk.hu/uploads/pdfs/NK_EK.pdf

Nagy Károly munkásságáról a Meteor cikksorozatában olvashatunk bővebben (2004/12., 2005/1., 2005/7-8.).

Hozzászólás

hozzászólás