Egy kis éji zene a Svábhegyi Csillagvizsgálóban

Egyedülálló komolyzenei koncert keretében William Herschel csillagász és zeneszerző, valamint Wolfgang Amadeus Mozart egy-egy klasszikus műve után a nyári csillagos égbolt látnivalóinak távcsöves bemutatásával egybekötött rendezvény volt az MTA CSFK Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetében Herschel halálának 195. évfordulóján, 2017. augusztus 25-én este.

3620

„Égbolt, hegy, zene” – Esti csillagkeresés a Vass Lajos Szimfonikus Zenekarral. Komolyzenei koncerttel kezdődő és távcsöves bemutatással folytatódó rendezvényre került sor Sir Frederick William Herschel (1738-1822) német származású angol csillagász halálának 195. évfordulóján, 2017. augusztus 25-én este. A helyszín a Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati Intézete volt, amelynek parkjában fogadtuk az érdeklődőket. A koncerten két darabot, Herschel VIII. (C-moll) szimfóniáját és Wolfgang Amadeus Mozart „Egy kis éji zene…” című művét adta elő a zenekar Uzsaly Bence vezényletével. A rendezvény meghívója és programja a következő képen látható:

„Égbolt, hegy, zene…” című esti komolyzenei koncert és távcsöves bemutató meghívója.

Herschel 1761-ben komponált VIII. (C-moll) szimfóniája és Mozart 1787-ben szerzett „Egy kis éji zene”, vagyis „Eine kleine nachtmusik” című közismert szerenádja hangzott el. A két zeneszerző közül Mozartot aligha kell bemutatni, azonban azt már kevesebben tudják, hogy a híres csillagász, William Herschel, az Uránusz felfedezője eredetileg zenész volt, de csillagászként sokkal jelentősebb pályát futott be. Műveinek „újrafelfedezése” csak az utóbbi időben történt meg.

Az esti koncert és távcsöves bemutató szervezői a Magyar Csillagászati Egyesület és a Vasas Művészegyüttes Alapítvány voltak, Fodor Tamás, az alapítvány igazgatója és Mizser Attila, az MCSE főtitkára koordinálásával. A helyi szervezés és lebonyolítás Kiss László, az intézet igazgatója, valamint Rózsahegyi Márton és Kiss Áron Keve szervező tevékenységét dicséri. A technikai háttér biztosítását Kuli Zoltán, a csillagda műszaki vezetője és munkatársai, Csák Balázs és Hölgye Attila, valamint Csombok Marianna látta el.

A csillagkoncert idején nagyon kellemes nyári derült este volt, a Svábhegyen este 22 óra körül is még 23 fokos meleg idő volt. A távcsöves bemutatóhoz kellően sok távcsövet sikerült odaszervezni. A napnyugta utáni szürkületi előkészületekről az alábbi fotó tanúskodik.

A távcsövek előkészítése az esti bemutatásra a csillagda 7-es kupolája (a háttérben) melletti réten és úton. A képen egy 300/1200 mm SkyWatcher (SW) Newton-távcső (nagy fekete tubus), egy 200/1000 mm-es SW Newton-reflektor (kék tubus), valamint egy 120/600 mm-es SW refraktor (előtérben) látszik (kép: a szerző felvétele).

A délnyugati égbolt alacsonyabban lévő objektumai jobban láthatók a rét keleti pereméről. Török Tünde ott állította fel 120/1000 mm-es SW ED APO refraktorát. A 300/1200 m-es SW nagy Newton-távcsőben a nyári égbolt mély-ég objektumai (planetáris-ködök, halmazok, galaxisok) és kettős csillagok kiválóan megfigyelhetők és bemutathatók voltak a közönség számára. A két kupola között út melletti réten már gyülekezett a közönség a 20:30-kor kezdődő koncertre. Mindenki megfelelő ülő vagy fekvő alkalmatosságot hozott magával a meghívón levő javaslat szerint (pokrócot, gyékényt, kis széket).

Az esti csillagkoncerten és távcsöves égbolt sétára a részvétel előzetes regisztrációhoz volt kötve a várható létszám felmérése érdekében: 150 résztvevő regisztrált. A következő kép érzékelteti a koncert hallgatóságának létszámát (teljesen betöltötték a zenekar előtti rétet).

A koncert hallgatósága betölti a zenekar előtti rétet (kép: Rózsahegyi Márton felvétele).

Közben a zenekar is megtette az előkészületeket a koncertre: a hangszerek és egyéb eszközök, székek, kottatartók, partitúrák és kis lámpák elhelyezése, hangolás. A következő két kép hangszereket és (csillagászati) műszereket is együtt mutat a csillagkoncert előtt.

A Vass Lajos Szimfonikus zenekar felkészülése a csillagkoncertre 2017. augusztus 25-én este a csillagda kertjében. Előtérben Kiss Áron Keve 300/1200 mm-es SW nagy Newton-távcsöve látszik felállítása után (kép: Rózsahegyi Márton).
A zenekar elhelyezkedett, hangol és készen áll az esti csillagkoncertre (kép: Rózsahegyi Márton).

A Vass Lajos Szimfonikus Zenekar nyáresti csillagkoncertjét Uzsaly Bence vezényelte.

A Vass Lajos Szimfonikus Zenekar nyáresti csillagkoncertje a csillagda kertjében. Vezényel: Uzsaly Bence (kép: a szerző felvétele).

A zenekar speciális, esti sötétben adott koncertekre alkalmas egyéni kis világító lámpák mellett játszott a csillagkoncerten. Közben a csillagvizsgáló kupolája faláról visszavert fény adott háttérvilágítást.

Egy kis éji zene… (kép: Rózsahegyi Márton).

A koncert után kb. 21:15-kor elkezdődött a távcsöves séta a nyári csillagos égen és a már korábban felállított távcsövek az égbolt csodái felé fordultak a népes érdeklődő közönség nagy örömére.

A 120/600 mm-es SW nagy látómezejű (rich-field) refraktor is a nyári égbolt mély-ég objektumai irányába néz. Ez a távcső mindjárt a már nyugat felé, de még magasan látszó M13 gömbhalmaz felé fordul a Herkulesben. A gömbhalmez mintegy 24 ezer fényév távolsága sokakat lenyűgözött és elgondolkoztatott – pedig nem is egy távoli galaxisról volt szó, hanem a Tejútrendszer egy gömbhalmazáról. A közönség egy része sorban állt az aszfaltozott úton a távcsőnél.

A 120/600 mm-es SW refraktrorra szerelt revolverfejes okulárkihuzat a nagyítások, látómezők gyors váltását tette lehetővé a sötét éjszakában a bemutatás során. A megfelelő Plössl okulár lehetővé teszi a közönség szinte minden tagjának a kényelmes betekintést, akár szemüveg viselése közben is.

A közönség kíváncsian és érdeklődéssel tekint bele a 120/600 mm-es SW refraktorba – szemüveg nem volt akadály a megfelelő okulárok miatt. A háttérben a 24-es kupola faláról szórt fény ad háttérvilágítást (kép: a szerző felvétele).
Vizuális megfigyelés a 120/600 mm-es SW refraktorral. Így kell helyesen belenézni az okulárba (kép: a szerző felvétele).

Vinkó József neves szupernóvakutató a 300/1200 mm-es SW Newton-távcsővel egy távoli galaxist szemlél a csillagkoncertet követő bemutatás során.

Van-e ott most szupernóva? Vinkó József szupernóvakutató egy távoli extragalaxist figyel meg Kiss Áron Keve 300/1200 mm-es SW Newton reflektorával a csillagkoncert után (kép: Rózsahegyi Márton).

Kis távcsövek mellett egy nagy távcsövet, az obszervatórium 60 cm tükörátmérőjű teleszkópját és annak műszaki emléknek minősített kupoláját látogatta meg a közönség. Sajnos ezzel a nagy távcsővel nem lehetett megfigyelni, mert átalakítási munkák alatt van, megújulás előtt áll.

A 2017. augusztus 25-i csillagkoncert közönsége a nagy távcső kupoláját tekinti meg (kép: Rózsahegyi Márton).
Az MTA Csillagászati Kutatóintézet nyugállományú munkatársa, Lovas Miklós szupernóva-, üstökös- és kisbolygófelfedező (balra), Mizser Attila, az MCSE főtitkára, a csillagkoncert szervezője (középen) és Lovasné, Berecz Ágnes (jobbra) a csillagkoncerten (kép: Rózsahegyi Márton).

A távcsöves bemutatás az előre eltervezett és megszabott 22:30-kor ért véget. Reméljük, hogy a 2017. augusztus 25-i esti csillagkoncert és az azt követő távcsöves bemutató egy hagyományteremtő rendezvény volt, és a jövőben minden évben egyszer sor kerülhet rá.

A hír megjelenését a GINOP-2.3.2-15-2016-00003 “Kozmikus hatások és kockázatok” (KHK) projekt támogatta.

Kapcsolódó internetes oldalak:

Hozzászólás

hozzászólás