1,8 milliárd pixeles marsi tájkép a Curiosity felvételén

23143

Év elején megérkezett a NASA Curiosity roverének eddigi legnagyobb felbontású felvétele a vörös bolygó felszínéről. A több mint 1000 képből összeillesztett, 1,8 milliárd pixeles panorámakép 2019 novembere környékén készült. A fényképezéshez a rover Mastcam kamerájának teleobjektívjét használták, a rover fedélzetét és robotkarját bemutató mintegy 650 millió pixeles felvételt pedig kisebb felbontású, közepes lencséjének képeiből illesztették össze.

A NASA Curiosity marsjárójának 1,8 milliárd pixelből álló panorámafelvétele a marsi Glen Torridon régióról. Kisebb felbontású kamerájának köszönhetően a rover fedélzetét is megörökítette egy közel 650 millió pixeles képen, melyet utólag illesztettek a panorámához. (NASA/JPL-Caltech/MSSS)

A panorámaképen a Curiosity jelenlegi célpontja, a Mount Sharp mellett elhelyezkedő Glen Torridon területe látszik. A felvételek 2019. november 24-e és december 1-je közt készültek, amikor a rovert irányító kutatócsoport az amerikai hálaadás ünnepének alkalmából szabadságra ment. Ez idő alatt a marsjárónak viszonylag kevés teendője akadt, így volt ideje alaposan körbefényképezni maga körül. Ide kattintva bele is nagyíthatunk a hatalmas felvételbe.

Az egyes fényképek elkészítése 4 napon át összesen több mint 6 és fél órát vett igénybe. A komplex utasításlistát a Mastcam-ot kezelő kutatók állították össze, melynek a kamera forgatása és fókuszálása is része volt. Mind a négy napon csak dél és délután 2 óra között fényképezett, hogy amennyire lehet, egyenletes legyen a megvilágítás. A küldetés során ez az első alkalom, hogy a Curiosity fő elfoglaltságként egy 360 fokos panorámakép elkészítésén dolgozott.

A Curiosity 2013-as panorámafelvétele, mely összesen 1,3 milliárd pixelből áll. A kép nagyítható verzióját ide kattintva érhetik el. (NASA/JPL-Caltech/MSSS)

Utoljára 2013-ban láthattunk hasonló, 1,3 milliárd pixelből álló panorámaképet, amelyet szintén a Curiosity Mastcam kamerájával, valamint a fekete-fehér navigációs kameráival (Navcam) készítettek. A képekből akkor is gondos munkával készítettek utólag mozaikképet, az egyes részfelvételek széleit összedolgozva a szebb végeredményért.

Forrás: NASA JPL

Hozzászólás

hozzászólás