2022-re halasztották az ExoMars indulását

4054

2022-re halasztották a vörös bolygót célzó ExoMars rover indítását az Európai Űrügynökség (ESA) és a Roszkozmosz felelős vezetői. Az európai és orosz főfelügyelők javaslatait megfontolva, az ExoMars küldetés szakemberei úgy döntöttek, hogy az összes szükséges teszt elvégzéséhez több időre van szükségük.

A küldetés fő célja az ősi marsi élet nyomainak keresése, valamint a bolygó vízkészletének és alakulásának megértése az elmúlt évmilliók során. A Rosalind Franklin nevét viselő ExoMars rover többek között egy fúróval, valamint egy miniatűr laboratóriummal van felszerelve, amiben az élet jeleit fogja ultra-tiszta körülmények közt keresni.

Az ExoMars rover környezeti teherbírásának tesztelése (© Airbus)

A megbeszélés során Jan Wörner és Dmitry Rogozin, az ESA és a Roszkozmosz vezetői egyetértettek abban, hogy az űreszköz végleges állapotának eléréséhez még további tesztekre van szükség. Továbbá azt is figyelembe kellett venni, hogy az ExoMars utolsó fázisában végrehajtandó feladatokat jelentősen megnehezíti, vagy ellehetetleníti a jelenlegi pandémiás helyzet. Dmitry Rogozin és Jan Wörner nyilatkozataiban elmondták, hogy nehéz volt a döntés az ExoMars elhalasztásáról, de szükséges a küldetés sikerességének biztosításához. A meghosszabbított határidőig még rengeteg ellenőrzést tudnak végrehajtani, így garantálva a biztonságos utat és a lehető legjobb tudományos eredményeket.

Az ExoMars ejtőernyőinek tesztelése (© NASA/JPL-Caltech)

Jelen állapota szerint az ExoMars rovernek már minden, a repüléshez szükséges felszerelése megvan. A Kazachok leszállási platformra mind a 13 tudományos berendezés felkerült, a Rosalind Franklin rover pedig mind a 9 eszközével átment a végső hőmérséklet és vákuum tesztjein. Sikeresen elvégezték az ejtőernyők nyílásának dinamikus tesztjeit is, a fő ejtőernyők pedig készen állnak a két utolsó, nagy magasságú tesztre.

Az ereszkedésért felelős modul meghajtó rendszerének minősítése a múlt hónapban lezajlott, a leszálló platformmal együtt pedig különféle környezeti teszteléseknek vetették alá a franciaországi Cannes-ban. Ezek célja annak a biztosítása, hogy az ExoMars felkészült a zord űrbéli viszonyok átvészelésére.

Az ExoMars Rosalind Franklin roverének 360°-os bemutató videója. (© ESA/Mlabspace)

Az új időskála szerint várhatóan 2022 augusztusa és októbere között lesz az indítás. Az ideális indítási ablakokat égi mechanikai számítások alapján határozzák meg, ezek pedig a Mars esetében relatíve rövidek; 2 évente 2 db 10 napos időszak. 2022-ig tehát még türelmesen várnunk kell, hogy elinduljon az ExoMars – az első küldetés, amely mélyen a felszín alatt kutatja majd az ősi élet nyomait, ahol egyedülállóan jól megőrződhettek – ha valaha is léteztek.

Forrás: ESA

Hozzászólás

hozzászólás