A mélyűrben sincs tökéletes csend: fedélzeti hangokat rögzített a Mars felé tartó Perseverance rover

14102

Sikerrel rögzítette bolygóközi utazásának hangjait a NASA Mars 2020 Perseverance roverére szerelt mikrofon. Míg a marsjáró egy másik mikrofonja a SuperCam lézerét hallgatja majd, ezt kifejezetten arra készítették, hogy a landolási szakaszban (EDL – entry, descent and landing) készítsen hangfelvételeket. Hallhatjuk majd így az ejtőernyő kirobbanását, a leszálló motorok bekapcsolását és azt is, amikor a kerekek alatt először roppan meg a marsi felszíntakaró. A mostani 1 perces hangfájl adatait október 19-én rögzítették a kamera és a mikrofon rendszer repülés közbeni ellenőrzésének részeként.

A NASA Mars 2020 Perseverance rover mikrofonjával rögzített hangfelvétel, Marsra tartó útja közben. (NASA)

A halk morajlás a rover hőszivattyújának a hangja. Ez a pumpa a fűtőrendszer része, ami még a leghidegebb téli éjszakákon is segít fenntartani a működéshez szükséges hőmérsékletet. Ehhez folyadékot keringtet előbb a mindig finom meleg Multi-Mission Radioisotope Thermoelectric Generator generátor hőcserélőjén, majd a rover vázát behálózó csöveken keresztül.

Dave Gruel, a Mars 2020 EDL kamerájának és mikrofonjának készítője elnézést kért az Alien filmek „az űrben senki sem hallja, ha sikítasz…” szlogenjének alkotójától – ugyanis lehet, hogy a sikolyt nem hallja senki, de a hőcserélő pumpát igen. Az űrben uralkodó közel vákuumban a rover mechanikai rezgéseinek hála sikerült rögzíteni a fűtőrendszer működésének zaját.

A Perseverace EDL mikrofonjának elhelyezkedését mutató fénykép. (Forrás: NASA/JPL-Caltech)

Jó rezgések

Ahogyan már bizonyára sokan hallottuk, az űrben levő vákuum nem kifejezetten kedvez a hanghullámok terjedésének – ez viszont nem jelenti azt, hogy a hang nem talál utat magának. A hanghullámok szilárd anyagban is tudnak terjedni, amikor pedig ezeket a mechanikai rezgéseket rögzíti egy elektromos egység, elektromos jellé tudnak alakulni. Ezzel a jelenséggel már bárki találkozhatott, aki hallgatott zenét fülbe dugható fülhallgatóval: ha a kábel hozzáér, vagy súrlódik valamilyen felületen, a fülhallgatón keresztül zörgést, kopogást hallunk (ha még nem figyeltük, próbáljuk csak ki).

Bármennyire izgalmas is a repülés közbeni zajokat hallgatni, a hangfájl ennél nagyobb jelentőségű. Arról tanúskodik, hogy a rendszer jól működik, és megkísérli majd rögzíteni a marsi leszállás tomboló hangjait. Mivel az EDL mikrofonját nem kifejezetten ehhez a küldetéshez (vagy általában véve űrutazáshoz) készítették, egyelőre nem lehet tudni, mire számítsunk majd a leszállás rögzítése közben. Izgalmas lenne hallani, milyen leszállni a Marson, de persze a küldetéshez nem elengedhetetlen. Hogyha nem sikerül felvenni, az a legkevésbé sem fogja befolyásolni a Jezero-kráterben tervezett kutatást – viszont, ha csak egy picike hangot is sikerül rögzíteni, már az is óriási siker lesz.

Egy elektromos kábel csúszkál a szigetelésen a Mars 2020 Perseverance rover Marsra tartó útja közben. A képet a marsjáró Hazcam kamerájának három felvételéből illesztették össze, az október 19-i állapotfelmérés részeként. (Forrás: NASA/JPL-Caltech)

Az emberiség eddigi legkorszerűbb marsjárója az Ingenuity Mars Helikopterrel a hátán utazik, majd bő két hónap múlva, 2021. február 18-án leszáll a Jezero-kráterbe. A küldetés legfőbb célja asztrobiológiai kutatások elvégzése, többek között az ősi mikrobiális élet nyomainak felkeresése. A bolygó geológiáját és múltbéli éghajlatát is vizsgálja majd, továbbá előkészíti az első emberes missziókat is.

Forrás: NASA JPL

Hozzászólás

hozzászólás