A SpaceIL szondája elveszett a Holdra történő leszállás közben

4666

Az Izraeli Űrügynökség (SpaceIL) első holdszondája a tervek szerint magyar idő szerint csütörtök este szállt volna le a Hold felszínére, de sajnos megszakadt vele a kapcsolat. Gyakorlatilag elveszettnek nyilvánították a szondát.

A Hold tőlünk is látható Mare Serenitatis (Derültség tengere) területén szállt volna le az Izraeli Űrügynökség (SpaceIL) első holdszondája, a Beresit vagy Beresheet (héberül: Genezis). Magyar idő szerint 2019. április 11-én csütörtökön 21:05-kor megkezdte a leszállási manővereket, majd 21:25-kor a tervek szerint simán érte volna el a Hold felszínét.

A SpaceIL holdszonda az Elon Musk által vezetett SpaceX amerikai magán űrvállalkozás Falcon 9 hordozórakétájával indult útnak a floridai Cape Canaveral űrkikötőből, az Amerikai Légierő 40-es kilövőpadjáról (CCAFS SLC-40), magyar idő szerint 2019. február 22-én hajnali 02:45-kor. Ezt követően hosszú idő alatt takarékosan, több pályamódosítással állt Hold körüli pályára április 4-én. A leszállásra égi kísérőnk felszínére április 11-én került volna sor.

A Beresheet űrszonda útja az indítástól a Holdig: start 2019. február 22., március 20-án egy 400 km magasságú átmeneti pályára állt, április 4-én állt Hold körüli pályára, majd április 11-én került volna sor a tervezett holdraszállásra. (Kép: SpaceIL)

A szonda előre eltervezett leszállási területe a holdi Derültség tengerén egy szabad szemmel is látható nagy sötét folt, mare terület.

A SpaceIL izraeli holdszonda leszállóegységének tervezett landolási helye a Hold Mare Serenitatis (Derültség Tengere) medencéje (nagy kék körön belüli terület) északi részén lesz, a kisebb átmérőjű kék körvonalon belül. (Kép: SpaceIL)

A Beresheet holdszonda kijelölt leszállóhelye és tartalék leszállóhelyei is a Posidonius-kráter mellékkráterei, valamint a Linne F és H kráterek közelében vannak. A szonda elsődleges és tartalék leszállóhelyeit a Mare Serenitatis területén az alábbi térképek mutatják be.

A Beresheet holdszonda elsődleges és tartalék leszállóhelyei a Posidonius-kráter mellékkráterei közelében vannak. (Kép: SpaceIL)

A szonda leszállóhelyének magassági szintezésű domborzati térképét mutatja az alábbi ábra.

A Beresheet holdszonda leszállási területének 140 km oldalhosszúságú domborzati térképe a NASA LRO és JAXA (japán) Kaguya holdszondák felvételei alapján. (Kép: SpaceIL)

A leszállóhely fenti domborzati térképének forgatásával készült animációt mutatja a következő ábra.

A Beresheet holdszonda leszállási területének 140 km oldalhosszúságú domborzati térképe a NASA LRO és JAXA (japán) Kaguya holdszondák felvételei alapján. (Forgatási animáció, kép: SpaceIL)

A Bersheet holdszondát a holdi helyi napfelkelte után egyre erősebb napsugárzás érte volna, és a szonda felületének és testének hőmérséklete is egyre magasabb lett volna, ezért hővédő anyag védi.

A Beresheet holdszonda így nézhetne ki a Hold felszínén a művész elképzelése szerint. A szondát hővédő anyagból készült burkolat veszi körül. (Kép: SpaceIL)

Érdemes felidézni még azt is, hogy a SpaceIL Beresit (Beresheet) leszállóegységét angol gyártmányú, LEROS MMH/MON típusú újraindítható apogeum hajtóművel látták el. A tudományos műszerparkot egy magnetométer és egy lézertükör alkotta. A holdi mágneses tér, valamint a felszíni mágnesség mérésére szolgáló magnetométer az izraeli Weizmann Tudományos Kutató Intézetben készült, a lézertükör pedig a NASA Goddard Űrkutatási Intézetben (GSFC). Látványos felvételeket vártak a Beresit Ruda optikával felszerelt 8 megapixeles, színes (RGB) CCD kamerájától (IMPERX Bobcat B3320), amelynek látómezeje 60×80 fokos volt, ami nagyjából egy 21 mm-es objektívű DSLR fényképezőgépének felelt meg. Mivel a Beresit (Beresheet) leszállóegységnek nem volt hőmérséklet-szabályozása, vagyis a holdi magas napállásnál felforrósodott, illetve a holdi éjszakán nagyon lehűlhetett volna, az egység működési idejét és programját eleve csak két naposra tervezték.

A hír megjelenését a GINOP-2.3.2-15-2016-00003 “Kozmikus hatások és kockázatok” projekt támogatta.

Források:

Kapcsolódó internetes oldal:

Hozzászólás

hozzászólás