Amikor működik a távgyógyítás: visszatért a Hubble-űrtávcső az életbe

6014

Komoly üzemzavaron van túl a NASA és ESA által üzemeltetett, több mint 31 éve repülő Hubble-űrtávcső. Sokan már temették a világ leghíresebb űrteleszkópját, ám a mérnökök még nem fogytak ki az ötletekből, és végül sikerült a távolból megoldást találniuk a majdnem végzetes hibára.

A Hubble-űrtávcső június 13-án hibásodott meg, ekkor állt le a tudományos műszerek működését összehangoltan irányító fedélzeti számítógép (payload computer). Ezt az egységet még az 1980-as években tervezték, és az űrtávcső 2009-es, utolsó űrsiklóval végzett szervizelésének keretében kicserélték az űrhajósok. Éppen az ilyen meghibásodások lehetőségére tekintettel a vezérlőegységből, illetve a hozzá kapcsolódó modulokból többet is beépítettek az űreszközbe, hogy szükség esetén a tartalék eszközök átvehessék a meghibásodott alkatrész funkcióit.

A Hubble-űrtávcső a NASA Atlantis űrsiklójának rakteréhez dokkolva 2009 májusában, a teleszkóp utolsó nagyjavításának alkalmával. Egy, a mostanihoz hasonló, 2008-as meghibásodást követően ekkor cserélték ki a most problémát okozó részegységeket. Szerencsére az új modulba épített tartalékok segítségével a hiba végül a távolból is orvosolhatónak bizonyult. Forrás: NASA.

Az első újraindítási próbálkozások – amelyek során lényegében egy asztali számítógéphez hasonlóan ki- és bekapcsolták távolról a vezérlőegységet – nem vezettek eredményre. A jelek az egyik memóriamodul hibájára utaltak. Ilyen 64 kilobájt kapacitású modulból négy is rendelkezésre áll, noha az üzemszerű működéshez csupán egy szükséges közülük. Ám a tartalék modulokkal is ugyanaz a hiba jelentkezett.

A tizenkét éve kikapcsolva várakozó tartalék számítógépet tíz nappal a meghibásodást követően üzemelték be, először a világűrben. A probléma azonban továbbra is fennállt, az elsődleges és a tartalék egységek bármilyen kombinációjával próbálkoztak is a mérnökök. A hiba tehát valahol máshol volt. A következő két gyanúsított a tápegység és a parancsfeldolgozó egység voltak. Szerencsére ezek mindegyikéből szintén volt tartalék, ám ezek bekapcsolása már jóval bonyolultabb és kockázatosabb folyamatnak ígérkezett, mert ezek az egységek szövevényes kapcsolatban állnak az űrszonda más berendezéseivel.

Egy ilyen műveletsor végrehajtásához egyedi parancssorozatot kell írni az űreszköznek. A mérnököknek pedig még előzetesen tökéletesen meg kell győződniük a programkód hibátlanságáról, mert ha hibáznak benne, nem biztos, hogy lesz második esélyük. Ezért csak többek által felülvizsgált, és egy nagy hűségű földi szimulátoron előzetesen alaposan tesztelt programot küldenek el az űrszondának. Egy hónappal a hiba jelentkezését követően a mérnököknek végül sikerült beazonosítaniuk a probléma forrását: a mindkét redundáns számítógépet kiszolgáló tápegység volt a ludas. Az alaposan előkészített átkapcsolási folyamatot július 15-én kezdték meg, és több naposra tervezték.

Az átkapcsolás sikeres volt, és a rákövetkező napok állapotfelmérését követően a szakemberek visszakapcsolták a biztonsági üzemmódba helyezett tudományos műszereket is. A Hubble távgyógyítása sikeres volt, az űrtávcső újból hibátlanul működik, és július 19-én elkészült a teleszkóp újraélesztése utáni első tudományos felvétele is.

A Hubble-űrtávcső néhány első felvétele az újraélesztését követően, 2021. július 19-éről. Forrás: NASA.

Noha a Hubble-űrtávcsövet úgy tervezték, hogy a NASA űrsiklóival is javítható legyen, a Shuttle-program 2011-es leállítása óta csak a távoli beavatkozás jöhet szóba, ha meghibásodik a teleszkóp.

A szakemberek remélik, hogy a Hubble-űrtávcső még sok évig működőképes marad, bár a 2,4 méter főtükörátmérőjű teleszkóp tervezett utódja, a James Webb-űrtávcső (James Webb Space Telescope – JWST) – amiben egy hatalmas, 6,5 méter átmérőjű főtükör fogja gyűjteni a távoli égitestek halvány fényét – felbocsátása ma már valóban közelinek tűnik. Ám mivel a Hubble és a JWST nem ugyanabban a hullámhossztartományban működnek, így a két űrtávcső szimultán észleléseitől komoly sikereket várnak a csillagászok. Bízunk benne, hogy hamarabb számolhatunk be a JWST sikeres felbocsátásáról, mint a Hubble újabb meghibásodásáról.

Forrás: NASA

Hozzászólás

hozzászólás