Denevér a Fátyol-ködben

1830

Időszámításunk kezdete előtt 4000 évvel ezelőtt egy minden eddiginél fényesebb csillag ragyogott fel az égen, nagy riadalmat keltve az akkori emberekben.

Bagi László, Öcsöd

A fényes „pont” hetekig látszódott az éjszakai égbolton. Ez a csillag volt vélhetőleg az emberiség történetének eddigi legfényesebb szupernóvája. Mára a fényes csillag külső rétegeiből csak hatalmas, táguló, fokozatoson eloszló gázfoszlányok maradtak. A robbanás során kiszabaduló gázok alakították ki a fotón látható különleges formákat, struktúrákat. Speciális, keskeny sávú szűrőkkel örökítettem meg a „denevér” részleteit. Ügyeltem rá, hogy a finom szálszerkezetek és formák a lehető legjobban láthatóvá váljanak.

A hatalmas kiterjedésű ködösség a Hattyú csillagképben található, és Fátyol-köd néven ismert. A fotón látható részlet az NGC 6995. Földünktől megközelítőleg 2600 fényév távolságra található. A ködösség csodás színét az ionizált, illetve gerjesztett állapotban lévő hidrogén, oxigén, kén és egyéb gázok jelenléte okozza.

A végleges kép 15 órányi expozíció eredménye. A fotó adatai a következőek. Távcső: 200/800 Newton asztrográf f/4; kamera: Atik One6 mono; mechanika: NEQ6 Skywatcher; expozíciós adatok: hidrogén alfa: 7,5 óra, OIII 7,5 óra.

www.bagil.hu

A Fátyol-ködről híportálunkon

Hozzászólás

hozzászólás