Csodálatos mozaikkép a teljes égboltról

1225
Nick Risinger amerikai amatőrcsillagász nagyjából egy évvel ezelőtt vágott bele a Photopic Sky Survey nevű programjának megvalósításába. Célja az volt, hogy megörökítse a teljes látható égbolt – fényképezőgépek révén elérhető – minden apró részletét, és azt egy interaktív webes felület keretében megossza másokkal is. Az elszánt amatőrcsillagász az elmúlt hónapok során mintegy 100 ezer km-t utazott: a felvételeket az USA legkevésbé fényszennyezett vidékeiről (Arizona, Texas, Nevada, Colorado, Kalifornia és Oregon tájairól), valamint Dél-Afrikából készítette.

Risinger aprólékosan megtervezte a fotózások menetét. Az égboltot 624 egyenlő területű, kb. 12 fok átmérőjű részre osztotta fel (ez nagyjából akkora terület, mint amennyit egy felnőtt ember kinyújtott karján lévő, nyitott tenyere látszólag kitakar az égboltból). Minden egyes mezőről 4-4 rövid, közepes és hosszú expozíciós idejű felvételt készített, egyszerre hat fényképezőgéppel (a megfelelő képek átlagolásával így jelentősen lehetett javítani a jel/zaj arányon).

A végeredmény lenyűgöző: egy 37 440 felvételből összeállított, 5000 megapixeles mozaikkép, melyet a projekt weboldalán interaktívan is megtekinthet bárki. A Tejút sávjának részleteiben, a csodás nyílthalmazokban, a gázfelhők szerkezetében órákig el lehet gyönyörködni. Aki esetleg a szobája falán is szeretné látni az egész égboltot, az a szerzőtől különböző méretekben rendelhet nyomtatott kópiákat is.


A teljes égbolt a Nick Risinger amerikai amatőrcsillagász több ezer felvételéből összeállított mozaikképen; a sötét színű területek porban gazdag régiók, míg a vöröses árnyalatú színek a csillagközi hidrogénfelhők sugárzásától származnak (skysurvey.org, Nick Risinger)

Az érdeklődők a Sky Survey projekt honlapján megtalálják a képek készítéséhez és feldolgozásához használt eszközök és szoftverek részletes listáját is.

Forrás: Photopic Sky Survey

Hozzászólás

hozzászólás