Kialakult a csillagászati diákolimpiára induló magyar csapat

1268

Az újpesti Könyves Kálmán Gimnázium vezetése és csillagász szakkörösei nagyon kellemes körülményeket biztosítottak a versenyzőknek és a zsűrinek. A versengést Szepesváry László, a gimnázium igazgatóhelyettesének üdvözlő szavai és a vendégek Dr. Kulin György emléktáblájánál lerótt tiszteleti megemlékezése nyitotta meg.

A verseny megkezdése előtt a résztvevők virágot helyeztek el Kulin György emléktáblája előtt.
[Hegedüs Tibor]

Az első forduló 10 elméleti feladatára 2 óra állt rendelkezésre a versenyzőknek, amelyet egy külön teremben, mobiltelefonok és más segédeszközök nélkül kellett megoldaniuk, hasonlóan a nemzetközi diákolimpia körülményeihez. Eközben a díszteremben felállítottunk egy mobil digitális planetáriumot, és előkészítettük az égboltismereti-megfigyelési feladatokhoz. Egy röpke fél órás ebédszünet állt rendelkezésre az iskola csillagász szakköre és néhány lelkes szülő által készített finom szendvicsek és sütemények elfogyasztására. Mialatt a diákok az észlelési feladatokat oldották meg a mobil planetárium kupolája alatt, a zsűri nekikezdett az elméleti feladatok pontozásának. Legvégül, a planetáriumi megoldások pontozásának ideje alatt a versenyzők és a vendégek meglátogatták a gimnázium tetején elhelyezkedő csillagvizsgálót is.

A versenyzők az égboltismereti feladatokat a gimnázium nagytermében felállított mobil digitális planetáriumban oldották meg.
[Hegedüs Tibor]

Végül a várva várt eredményhirdetés ismertté tette a kialakult sorrendet. Minthogy az idei vetélkedő nem a szokásos széles merítésű vetélkedő volt, hanem "mindössze" az olimpiai keretbe történő beválogató selejtező, ezért idén nagy díjak, ajándékok nem kerültek kiosztásra. A döntőnek helyet adó házigazda gimnázium tetszetős oklevelekkel, és értékes csemegékkel tette mégis maradandóvá és emlékezetessé ezt a versengést. Ezúton is köszönjük.

A versenyt az értékelés és az oklevelek átadása zárta.
[Hegedüs Tibor]

Az első három helyen a tavalyi diákolimpiai csapat tagjai és tartaléka végeztek. A sorrend:

1. Bécsy Bence (Érd)

2. Kopári Ádám (Pécs)

3. Granát Roland (Budapest)

A diákolimpiai csapatba bekerült további tagok: Kunsági-Máté Sándor (Pécs) és Ványi András (Budapest). Tartalék: Prósz Aurél (Budapest).

A zsűri elnöke Dr. Kovács József volt (ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium), tagjai: Dr. Borkovits Tamás (BKM Csillagvizsgáló Intézet, Baja) és Nyerges Gyula (TIT Planetárium, Budapest). A zsűri segítői, illetve a döntő további szervezői: Horváth Zsuzsanna, Dr. Hegedüs Tibor, Mátyás Zoltán és Udvardi Imre.

Az idei döntőt (és a megelőző internetes fordulókat) támogatták: Magyar Csillagászati Egyesület, Könyves Kálmán Gimnázium, BKM Csillagvizsgáló Intézet és az AstroTech Kft.

Mint ismeretes, idén július 27. és augusztus 5. között zajlik majd a 7. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpia Volosban (Görögország). Azért, hogy a célul kitűzött szépen csillogó érmek valamelyikére is jó eséllyel indulhassanak a mi fiataljaink is, az eddigieknél is komolyabb felkészítő munkára lesz szükség. A júliusi bajai edzőtáborozáson felül idén új elem lesz még a tanév során néhány hétvégén szervezett bentlakásos intenzív tanfolyam, amelyen elméleti képzést és megfigyelési gyakorlatokat is kap a 6 fős csapat.

Hozzászólás

hozzászólás