Lovejoy Parade

1275

Miközben az ISON a lét és nemlét határán egyensúlyoz, a Lovejoy-üstökös ellenállhatatlanul hasítja az eget az Oroszlán fejénél.

Ma éppen az ISON központi régiójának egy magnitúdós kitöréséről szólnak a külföldi hírek, ami nem annyira jó hír, mint elsőre látszik, azonban van egy másik üstökös, amely jelenleg sokkal stabilabban üzemel és mindenben felülmúlja híresebb társát. A Lovejoy-üstökös holdmentes, tiszta égen immáron szabad szemmel is látható az Oroszlán fejétől északra, persze azért pontosan tudni kell, hogy merre keressük.

20131113-lovejoy-terkep

A Lovejoy-üstökös útja a Leo fejétől északra, a Leo Minor csillagképben november 14-én hajnali 5 óra és november 17-én hajnali 5 óra között. 

December 22-ei napközelségétől még messze jár, jelenleg 1 CsE-nél is távolabb van a Naptól, de folyamatosan és intenzíven növeli aktivitását. A látványt fokozza, hogy bolygónkhoz is egyre közelebb kerül, november 19-én éri majd el 0,397 CsE-s perigeumát. A rossz időjárás nem könnyíti meg számunkra az üstökös követését, ám az alábbiakban bemutatott két felvétel közül az egyiket egy magyar amatőrcsillagász, Brlás Pál készítette, igaz egy Új-Mexikóban található robottávcsővel.

20131113-lovejoy-brlas

Az üstökös ioncsóvája 1,8 fok megtétele után fut le a képről, melyet Brlás Pál készített november 11-én hajnalban egy távvezérelt 10,6 cm-es Takahashi apokromáttal, 5 perc expozíciós idővel.

20131113-lovejoy-ligustri

Rolando Ligusti újabb bámulatos fotója, amely az aszimmetrikus porkóma környezetét és az ioncsóva kezdeti szakaszának szálait mutatja egy 50 cm-es távcsővel.

Hozzászólás

hozzászólás