Magyar vonatkozása is van a Hubble egymilliomodik észlelésének

1201

A 21 éve Föld körüli pályán keringő emblematikus űrteleszkóp 2011. július 4-én hajtotta végre egymilliomodik észlelését. A jeles esemény kapcsán – melynek időzítése a dátum alapján nyilván nem volt véletlen – a NASA 12. igazgatója, Charles F. Bolden méltatta a Hubble tudományos és világképformáló teljesítményét. Nála nagyobb joggal talán senki sem tehetné ezt, hiszen pilótája volt annak az űrrepülőgépnek, amely 1990-ben pályára állította az űrteleszkópot.

Fantáziarajz a HAT-P-7b forró jupiter típusú exobolygóról, amely egy körülbelül ezer fényév távolságban található, a Napnál sokkal forróbb csillag körül kering.
[NASA, ESA, G. Bacon (STScI)]

Bár a közvélemény a Hubble Űrteleszkópot leginkább a Világegyetem legkülönfélébb objektumairól készített csodálatos képei alapján ismerheti, a NASA mégsem egy ilyen felvétellel ünnepelt: az egymilliomodik "valódi" észlelés volt, mégpedig egy spektroszkópiai mérés, amely a magyar kezdeményezésű és irányítású HATnet program keretében felfedezett HAT-P-7b katalógusjelű exobolygó légkörének vizsgálatát célozta. Mivel a tőlünk mintegy ezer fényévre található planéta csillagát a NASA Kepler űrteleszkópja is fotometrálta, a Jupiternél nagyobb gázóriás a Kepler 2b jelzést is viseli.

Drake Deming (University of Maryland, NASA Goddard Space Flight Center) szerint a megfigyeléssel a vízgőz nyomát keresik a bolygó atmoszférájában, de a rendkívül precízen végrehajtott észlelés kiértékelése és így a válasz megszerzése még akár hónapokig is eltarthat. Matt Mountain, a Space Telescope Science Institute igazgatója azon a véleményen van, hogy az ilyen mérések alapvető tapasztalatokkal járulhatnak hozzá ahhoz, hogy milyen technikákkal keressék majd a Hubble-t felváltó, sokkal nagyobb teljesítményre képes James Webb Űrteleszkóppal az általunk ismert élet kialakulásához és fennmaradásához elengedhetetlen folyékony víz nyomát a távoli bolygókon.

A Hubble által a 21 év során észlelt különböző típusú objektumok eloszlása az éggömbön a 2011. június 27-i állapotnak megfelelően.
[NASA, ESA, R. Thompson (CSC/STScI)]

A Hubble Űrteleszkópot 1990. április 24-én állította pályára a Discovery űrrepülőgép az STS-31 küldetés során. Felfedezései a csillagászat majdnem minden területét – a Naprendszer bolygóinak kutatásától a kozmológiáig bezárólag – forradalmasították. A 21 éves működése során összegyűjtött adatmennyiség meghaladja az 50 terabájtot. Ezek az adatok a Hubble Legacy Archive oldalon érhetők el. Az egymilliomodik észlelést a 2009. májusában végrehajtott negyedik szervizelés során installált WFC3 (Wide Field Camera 3) műszer spektrométerével végezték.

Forrás:

Hozzászólás

hozzászólás