Csillag robbant a Herkulesben!

3114

Egy fényes, rendkívül gyors fényváltozású galaktikus nóvát fedezett fel Ueda Szeidzsi japán amatőrcsillagász múlt szombat délben, amely aznap este elérte a szabad szemes láthatóság határát, majd gyors halványodásba kezdett.

Június 12-én, szombat délután értesült a nemzetközi csillagász közösség arról, hogy aznap a déli órákban Ueda Szeidzsi japán amatőr egy Canon EOS 6D kamerára szerelt 200 mm-es f/3,2 teleobjektívvel talált egy 8,4 magnitúdó fényességű vendégcsillagot a Herkules csillagképben. A felfedezést követő órákban készült észlelések szerint a nóva gyorsan fényesedett, és szombat estére elérte a 6,2 magnitúdó fényességet. A könnyű helyen található csillagról még aznap este elkészültek az első színképfelvételek, amelyek megerősítették, hogy gyorsan táguló gyors galaktikus nóvát észlelhettünk.

A Nova Her 2021 óriási fényességnövekedését nagyszerűen illusztrálja a Nick James (BAA/VSS) által készített animáció, amelyen saját, C11-es távcsővével rögzített felvételt hasonlít össze egy archív PANSTARRS képpel – klikk a linkre itt:
https://britastro.org/observations/userimg/20210613_073511_d36b2a58ca32.gif)

Az ASAS-SN égboltfelmérő program június 12,1903 UT-kor, 8,4 órával Ueda felfedezése előtt még 16,62g magnitúdó fényességnél detektálta a nóvát először, az előző, jún. 10,966 UT-kor készült felvételeken még nem látszott semmi az adott helyen. Ez azt jelenti, hogy a nóvarobbanás kezdete valamikor csütörtök éjjel és szombat hajnal közötti időpontra tehető. A Zwicky Transient Factory archív észlelései szerint a nóva szülőcsillaga egy 20,5g fényességű csillag, amely 8,4 perc periódussal változtatta fényességét. Az időközben hivatalosan V1674 Her névre keresztelt nóva tehát kb. 14 magnitúdót fényesedett nyugalmi fényességéhez képest, amelyből 10 magnitúdós, vagyis tízezerszeres fényességnövekedés nagyjából fél nap alatt következett be.

A V1674 Her fénygörbéje

A 6,2 magnitúdós maximumfényesség elérését követően a Nova Her 2021 gyors halványodást produkált, vasárnap estére már 8 magnitúdó alá csökkent a fényessége, azaz kevesebb mint egy nap alatt halványodott 2 magnitúdót (t2 < 1 nap), kedden pedig már 9 magnitúdó alatti észlelések születtek a vendégcsillagról. Azzal, hogy kevesebb mint három nap alatt halványodott több mint 3 magnitúdót (t3 ~ 3 nap), a V1674 Her a leggyorsabb nóvák közé sorolható (a V1500 Cyg esetén a t3=3,6 nap volt).

A V1674 Her fázisgörbéje a ZTF-észlelések alapján (Przemek Mróz)

Remélhetőleg a V1674 Her további halványodása a következő napok hetek során még követhető lesz amatőrcsillagászok számára is kisebb vagy közepes méretű távcsövekkel. A vendégcsillag a Sas jobb szárnya végénél, az epszilon Aql közelében található.

Térképek:

Források:

Hozzászólás

hozzászólás