Erős szelek is fújnak az exobolygón, ahol vaseső hullik az égből

7611

Az ultraforró Jupiterként ismert, pokolszerű WASP-76b jelű exobolygón a vas elpárolog, majd az éjszakai oldalon vascseppek csapódnak ki és hullanak az égből – de ez a világ talán még izgalmasabb, mint eddig hittük.

Művészi illusztráció a WASP-76b jelzésű exobolygó éjszakai oldaláról. (Forrás: ESO/M. Kornmesser)

A Cornell Egyetem, a Torontói Egyetem és a belfasti Queen’s Egyetem kutatói által vezetett nemzetközi kutatócsoport arról számolt be, hogy ionizált kalciumot fedezett fel a bolygón. Ez arra utal, hogy a légköri nyomás nagyobb, mint eddig gondolták, és erős felsőlégköri szelek fújnak a bolygón.

A felfedezést a hawaii Gemini North teleszkóp nagyfelbontású spektrográfjával tették.

A forró Jupiterek nevüket magas hőmérsékletükről kapták, amelyet annak köszönhetnek, hogy közel keringenek a csillagukhoz. A 2016-ban felfedezett WASP-76b nagyjából 640 fényévre van a Földtől. Olyan közel kering F-típusú csillagához, ami melegebb a Napnál, hogy mindössze 1,8 földi nap alatt kerüli meg azt.

A kutatást a Cornell Egyetem vezette többéves projekt, az Exoplanets with Gemini Spectroscopy (Exobolygók a Gemini Spektrográfjával, ExoGemS) keretében végezték, amely a bolygólégkörök különböző tulajdonságait kutatja.

„Miközben exobolygók tucatjainak megfigyelését végezzük széles tömeg- és hőmérsékletskálán, teljesebb képet kapunk az idegen világok valódi sokszínűségéről. Olyan forró helyeket látunk, ahol vas hullik az égből, de mérsékeltebb éghajlatokkal is találkozunk. Vizsgálunk a Jupiternél nehezebb bolygókat, de a Földnél alig nagyobbakat is.” – mondta az eredményeket közlő tanulmány társszerzője, Ray Jayawardhana (Cornell University).

„Figyelemre méltó, hogy napjaink távcsöveivel és műszereivel ilyen sokat tudhatunk meg a több száz fényévre lévő csillagok körül keringő bolygók légköréről – az összetételükről, a fizikai jellemzőikről, hogy vannak-e felhőik, vagy akár nagy szélmintázataik.” – mondta Jayawardhana.

A WASP-76b jelű exobolygó légkörének részletes vizsgálata során egy ritka spektrumvonal-hármast észleltek a kutatók. Eredményeiket az Astrophysical Journal Letters című lapban tették közzé szeptember 28-án.

„Olyan sok kalciumot találtunk, hogy az már igazán jelentősnek számít.” – mondta a tanulmány vezető szerzője, Emily Deibert (University of Toronto). „Az exobolygón a légkör hőmérséklete sokkal magasabb, mint gondoltuk.”

Az eredményeket ismertető tanulmány az arXiv.org preprint portálon olvasható.

Forrás: Science Daily

Hozzászólás

hozzászólás