Meleg jupiter exobolygót találtak egy távoli csillag körül az M67 nyílthalmazban

4680

Egy új meleg jupiter exobolygót fedeztek fel a Messier 67 nyílthalmaz egyik távoli csillaga körül. Az S1429 b jelű planéta majdnem kétszer olyan nagy tömegű, mint a Jupiter.

A meleg jupiterek olyan gázóriások, amelyek keringési ideje 10 és 200 nap közötti. Emiatt nehezebb őket tranzitmódszerrel észlelni és a csillag radiális sebességének mérésével követni, mint a rövidebb keringési idejű, ún. forró jupitereket.

Egy csillagászcsoport Luis Thomas (Müncheni Egyetemi Obszervatórium) vezetésével a Messier 67 (M67) idős, sűrű nyílthalmaz 11 csillagán végzett spektroszkópiai megfigyeléseket. A megfigyelési kampányt főként a McDonald Obszervatórium 10 méteres Hobby-Eberly Teleszkópján (HET) működő Habitable Planet Finder (HPF) spektrográfjával végezték.

Összefoglaló diagram az S1429 jelű csillag radiálissebesség-adatairól a legjobban illeszkedő modellel („a” panel) és az illesztési hibákkal („b” panel). (Thomas et al., 2024)

„2019 decembere és 2022 márciusa között 11 csillagot figyeltünk meg az M67-ben a Habitable Planet Finder műszerrel. A megfigyelésbe hat olyan csillagot vettünk be, amelyek potenciális hosszú távú sebességváltozásokat mutattak, és öt olyan csillagot az M67 szín-fényesség diagramjának elfordulási pontjában, amelyekről nincsenek korábban publikált adatok.” – írták a kutatók.

A megfigyelések során a kutatók egy új bolygót észleltek egy F9,5V spektráltípusú, a fősorozati állapottól az óriáság felé tartó ún. elfordulási pontban (turn-off point) lévő csillag, az S1429 körül. A most felfedezett világ, amely az S1429 b jelzést kapta, a Messier 67 hatodik ismert bolygója.

Az S1429 b tömege legalább 1,8-szorosa a Jupiterének, és 77,48 nap alatt kerüli meg csillagát egy majdnem tökéletes kör alakú pályán, tőle 0,384 csillagászati egységre. Felszínén az egyensúlyi hőmérsékletet 410 Celsius-fokra becsülik.

Illusztráció egy Jupiter méretű bolygóról, amely közel kering a csillagához. ( NASA/Ames/JPL-Caltech)

Csillaga, az S1429 a Földtől 2800 fényévre található, és nagyjából kétszer akkora, mint a Nap, tömege azonban csupán 1,26 naptömeg. A becslések szerint 4,3 milliárd éves, effektív hőmérséklete 6000 kelvin, a fémtartalma pedig kissé alacsonyabb, mint a Napé.

Az eredményeket illetően a kutatók kiemelték, hogy az M67 hat ismert, bolygónak otthont adó csillaga, köztük az S1429 is, mind különböző fejlődési fázisban van. Három forró jupiter fősorozati csillagok körül kering, a hosszabb keringési idejű planéták pedig egy elfordulási pontban lévő csillag és két vörös óriás körül keringenek. A kutatók megállapították, hogy a halmazban lévő mindhárom forró jupiter jelentősen kisebb tömegű, mint a Jupiter.

Az eredményeket közlő tanulmány az arXiv preprint portálon olvasható. A szakcikket az Astronomy & Astrophysics fogadta el közlésre.

Forrás: phys.org

Hozzászólás

hozzászólás