Molylepkére emlékeztető porfelhő a Hubble legújabb képén

1266

A HD 65001 katalógusjelű közeli, körülbelül 90 millió éves csillagot övező, s kis fantáziával molylepkére emlékeztető protoplanetáris "korongot" a csillag porrészecskéken szóródó sugárzása rajzolja ki az infravörös tartományban. A felhő karakterisztikus mérete eléri a 35 milliárd kilométert, azaz körülbelül háromszorosa a Naprendszer átmérőjének.

A Hubble Űrtávcső NICMOS infravörös kamerájával készült felvétel a HD 61005 körüli szokatlan alakú protoplanetáris korongról.
[NASA, D. Hines (Space Science Institute, Corrales, New Mexico) és G. Schneider (University of Arizona)]

A hasonló korú csillagok körüli porfelhők, melyekből bolygók alakulhatnak ki, tipikusan korong alakúak. Néha azonban "lencsevégre" akadnak a HD 65001 körüli felhőhöz hasonló, furcsa geometriájú képződmények is. A felfedező csoport tagja, Denis Hines (Space Science Institute, Corrales, New Mexico) szerint az aszimmetria oka, hogy a HD 65001 áthaladt az intersztelláris anyag egy lokális sűrűsödésén, s a korong, illetve a csillagközi tér anyagának kölcsönhatása az előbbi porrészecskéit a mozgás irányával ellentétesen, a csillag mögé söpörte. Az, hogy ez a folyamat milyen hatással volt a korong anyagára és a benne esetleg formálódó bolygókra, még nem ismert. A magyarázat azért is érdekes, mert a jelenlegi elképzelések szerint a Naprendszer környezetében az intersztelláris anyag sűrűsége nem jelentős, mivel azt egy néhány millió évvel ezelőtti szupernóva-robbanás valósággal kisöpörte kozmikus térségünkből. A HD 65001 porkorongjának esete azonban azt mutatja, hogy mégis csak maradhatott sűrű csillagközi anyag egészen közel, mindössze 100 fényévnyire tőlünk.

A csillagkeletkezési terület fiatal, forró csillagainak erős ultraibolya sugárzása és csillagszele által deformált protoplanetáris korongok (proplidek) az Orion-ködben.
[www.hubblesite.org]

A Hubble más felvételei is azt bizonyítják, hogy az a kozmikus környezet, amelyben a csillag létrejött, kialakuló bolygórendszerére is jelentős, egyelőre azonban még tisztázatlan természetű hatással lehet. Például a Trapéziumként ismert alakzatot alkotó, az Orion-köd gerjesztéséért elsősorban felelős forró csillagok erős ultraibolya sugárzása és csillagszele is több protoplanetáris korongot deformált a régióban. A kutatók szerint a sűrűbb intersztelláris közegen való áthaladás a kialakuló bolygók atmoszférájára lehet leginkább hatással.

 

A HD 65001 körüli porkorong aszimmetriáját az intersztelláris anyag lokális sűrűsödésén való áthaladás okozhatta, ami a korongnak a mozgás irányába eső részét a csillag mögé söpörte.
[NASA, D. Hines (Space Science Institute, Corrales, New Mexico) és G. Schneider (University of Arizona)]

A "molylepke" felfedezése a Hubble NICMOS (Near-Infrared Camera and Multi-Object Spectrometer) műszerével és a Spitzer űrteleszkóp eszközeivel végzett, bolygórendszerek keletkezésének és fejlődésének tanulmányozását célzó összehangolt megfigyelések eredménye. A kutatás keretében egy csoport Michael Meyer (University of Arizona, Tucson) vezetésével először a lehetséges jelölteket választotta ki a Spitzerrel infravörös többletsugárzásuk alapján, majd az ígéretes célpontokat a NICMOS műszerrel analizálták részletesebben. Ennek
koronagráfjával a felvételeken a központi csillag kitakarható, így jobban megfigyelhetők a körülötte lévő porfelhő részletei. Meyer szerint a NASA Föld körül keringő obszervatóriumainak ilyen
együttműködése egyedülálló lehetőséget teremt a formálódó
bolygórendszerek összetételének, dinamikájának és fejlődésének
kutatásában, segítségükkel ugyanazokat a folyamatokat figyelhetjük meg a távoli csillagok körül, melyek valószínűleg a Naprendszer kialakulásakor is zajlottak egykor.

A kutatás részleteit taglaló szakcikk az Astrophysical Journal
Letters c. folyóirat 2007. december 20-i számában jelent meg, s
beszámoltak róla az Amerikai Csillagászati Társaság (Americam
Astronomical Society) 211., a texasi Austinban zajló ülésén is.

Forrás: STScI-2008-01 NR

Kapcsolódó híreink:

mulberry handbags
cheap mulberry bags
hollister pas cher
lancel pas cher
toms outlet
cheap mulberry bags
jordan retro 6
occhiali da vista ray ban
jordan retro 6
toms outlet
louboutin pas cher
jordan pas cher
ray ban sunglasses
basket louboutin
Jordan Pas Cher
kate spade outlet
lancel pas cher
hogan outlet
basket jordan femme
mulberry outlet

Hozzászólás

hozzászólás