Az atacamai Leviatan

4167

A chilei Atacama-sivatag egy Magyarországnál is nagyobb kiterjedésű, több mint 100 000 négyzetkilométeres száraz, kopár vidék. Ám a ma üzemelő legnagyobb földi csillagászati programban, az Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) távcsőrendszerrel dolgozó csillagászok a legfontosabb megfigyeléseiket a milliméteres hullámhosszakon végzik. Ehhez pedig ideális az Atacama-sivatag időjárása.

Úton a Chajnantor-fennsíkra, 5000m körüli tengerszint feletti magasságban. Forrás: ESO.

A részben az Európai Déli Obszervatórium (ESO) által üzemeltetett ALMA központi épületei, az Operations Support Facility (OSF) 2900 méteres tengerszint feletti magasságban épültek meg az Andok-hegységben. A csillagászok, technikusok és mérnökök innen vezérlik a 66 antennaegység mindegyikét, amelyek további több mint 2000 méterrel feljebb, a Chajnantor-fennsík 5000 méteres magasságában dolgoznak. Az antennák eljuttatása erre a fennsíkra komoly kihívást jelentett a mérnökök számára.

Ebben segít Otto és Lore! Ezeket a szelíd óriásokat – melyek egyike látható fotónkon – kifejezetten arra tervezték és építették meg Németországban, hogy a 100 tonnás műszereket az OSF és a Chajnantor közötti 28 kilométeres úton szállítsák. A fennsíkon céljukhoz érve milliméteres pontossággal tudják az antennákat a helyükre letenni. Ez a rendkívüli precizitás feltétlenül szükséges a rendszer tudományos igényű működtetéséhez. Így vagyunk képesek az ALMA segítségével elkészíteni a világegyetem legrészletgazdagabb felvételeit.

Ottot és Lore-t működés közben mutatja be az ESOcast 56: Gentle Giants in the Desert című videónk.

Forrás: ESO/B. Tafreshi (twanight.org)

Hozzászólás

hozzászólás