Fényszennyezés elleni törvény született Szlovéniában

1248

Az új törvénynek várhatóan nagyon sok pozitív hatása lesz. A legtöbb világítótest esetében megtiltja, hogy azok a horizont síkja fölé, az égbolt  irányába világítsanak, és megköveteli a teljesen ernyőzött lámpatestek használatát. A horizont síkja fölé irányuló fénykibocsátás a fényszennyezés egyik fő okozója. Az ernyőzött lámpatestek nemcsak kevesebb fényt sugároznak felfelé, hanem gyengébb káprázást is okoznak, ami növeli a közlekedés biztonságát.

A törvény behatárolja a világítás irányát a lakóterületeken is. Több, világszerte elvégzett vizsgálat is kapcsolatot talált bizonyos daganatos megbetegedések gyakorisága és az embereket a pihenési időszakban érő mesterséges megvilágítás között. Az éjszaka folyamán a fény visszafogja a melatonin hormon termelését, ami az egyik alapvető antioxidánsként a rák kialakulása ellen is védelmet nyújt. Nehéz megjósolni, hogy a törvény elfogadása ténylegesen milyen hatással lesz egészségügyi szempontból, de a lakosság számára mindenképpen előnyös, ha a hatékony, de a fényszennyezési szempontokat is figyelembe vevő közvilágítás és épület-díszkivilágítás mellett kevesebb fény hatol be hálószobáik ablakán.

A törvény megköveteli a közvilágításra használt energia mennyiségének a csökkentését is, azaz a települések gazdaságosabb energiafelhasználását. Csak azokon a helyeken és azokban az órákban használható világítás, ahol és amikor az szükséges. A kulturális örökség részét képező épületeket, templomokat is csak kisebb mértékben fogják megvilágítani, amihez a Római Katolikus Egyház segítségére és együttműködésére is számítanak a természet és a környezet megóvásában.

Túl sok fény! 

A kisebb fényszennyezést okozó ernyőzött lámpáknak pozitív hatása lesz számos éjszakai állatfajra is – ezek közül egyes rovarok és a denevérek a legveszélyeztetettebbek. Ennek megfelelően a törvény hozzájárul a biodiverzitás megőrzéséhez, ami az EU alapvető céljai közé tartozik. Szlovénia kétmilliós lakossága mellett a törvény teljes körű adaptálásához szükséges 10 év alatt várhatóan 10 millió euró értékű energiát takarítanak meg. Ennek megfelelően az üvegházhatásért felelős gázok kibocsátása is csökken.

Napjainkban a szlovén állampolgárok döntő része nem láthatja a Tejutat lakóhelyükről. Az égbolt irányába kibocsátott fények visszaszorításával a törvény az éjszakai égbolt látványának megőrzését is szolgálja. Az új törvény segítségével gyermekeik és unokáik a csillagos égbolt látványát, annak szépségét öröklik – végül, de nem utolsósorban biztosítják a jövő amatőr- és szakcsillagászainak az égbolt vizsgálatának lehetőségét.

A törvényt a Szlovén Köztársaság Környezetvédelmi Minisztériumának, a Fejlesztési Kormányhivatalnak, több kormányzati hivatalnak, világítástechnikai szakértőnek és természetvédőnek a koordinált erőfeszítései hozták létre. A szabályozás megalkotása fontos hozzájárulás az életminőség javításához és a természeti környezet megőrzéséhez. A törvény elfogadása Szlovéniát a területen az EU vezető országai közé emeli, és ezzel modellként szolgálhat a többi országnak, amelyekben még nincs ilyen jellegű szabályozás.

A szlovéniai sajtótájékoztató anyaga után nézzük meg, mi a helyzet Magyarországon!  Hazánkban is egyre sürgetőbb, hogy a fényszennyezés visszaszorítására érdekében szabályozás szülessen. Az elmúlt években egyre sikeresebb együttműködés alakult ki természetvédők, amatőr- és szakcsillagászok, valamint világítástechnikusok között. A 2004-ben, Debrecenben megtartott konferenciájukon közös zárónyilatkozatban fordultak az illetékes minisztériumok felé, hogy tegyenek lépéseket egy törvény megalkotása érdekében – amit sajnos lényegi tettek nem követtek. Magyarországon sikerként könyvelhetjük el, hogy rövidesen egy Csillagos Égbolt Rezervátum jöhet létre a Zselici Tájvédelmi Körzet területén. Ezt a folyamatot a Magyar Csillagászati Egyesület és a Duna-Dráva Nemzeti Park közötti megállapodás indította el, melyet ebben az évben az MEE Világítástechnikai Társasággal és a Zselica Szövetséggel kibővítve egy négyes megállapodás erősített meg. Ez az utóbbi együttműködés a zselici térségben a szlovéniai törvényhez hasonló helyi szabályozás létrehozását tűzi ki célul. Látható, hogy szakmai, természetvédelmi körökben megvan a jó szándék egy hazai törvény megalkotására, csak a politika malmai őrölnek lassabban, mint délnyugati szomszédunknál.

További információk:    Kolláth Zoltán (MCSE)   06 20 972 1420

Forrás: A Dark Sky Slovenia sajtóközleménye

Linkajánló: fenyszennyezes.csillagaszat.hu

Hozzászólás

hozzászólás