Mi várható 2012-ben?

1520

"1961-ben John F. Kennedy nem csupán azt jelentette be, hogy az amerikaiak az évtized végére embert juttatnak a Holdra (és persze épségben vissza is hozzák), hanem azt is, hogy egy esetleges atomtámadás következményeit kivédendő civil védelmi program indul. Ez aztán valóságos bunkerépítési lázba torkollott, és négy évvel később a Shelter Design and Analitics Office szakértői már azt állították, hogy a „lakható, zárt ökoszisztémák problémáját is sikerült megoldani (ami persze nem volt igaz: erre még ma sem vagyunk képesek). Eközben úgy gondolták, hogy a megoldást hosszú távon az atomcsapások potenciális célpontjai, a nagyvárosok teljes felszámolása jelentené, az emberek pedig vidéken szétszórva, önfenntartó farmokon élnének." Így kezdődik Galántai Zoltán tudománytörténész és jövőkutató izgalmas cikke, melyben a 2012-es világvége-várás gyökereit keresi, és megpróbál választ adni arra a kérdésre, hogy miért éled újra meg újra a világvége-várás még a mai technikai társadalmunkban is. A kitűnő szerző Az emberiség és a tudomány jövőjéről a 2012-es „világvége” ürügyén című cikkét mindenkinek ajánljuk, akit érdekel a téma.

A csillagászat kedvelői számára 2012. december 21-e legfeljebb a téli napforduló miatt lenne érdekes, azonban az év legfontosabb eseménye nyárra esik: június 6-án a Vénusz átvonul a Nap előtt. Ez az esemény sokkal ritkábban fordul elő, mint az aktuális "világvégék", a mi életünkben többé nem látunk Vénusz-átvonulást – a következő ilyen esemény 2117-ben következik be. Épp ezért a június 6-i Vénusz-átvonulásra erősen készül a Magyar Csillagászati Egyesület.

A 344 oldalas kötetben természetesen ismét megtaláljuk a részletes előrejelzéseket a kalendárium részben (nap- és holdkelte, holdfázisok, a bolygók láthatósága, üstökösök jelentkezése, Jupiter-holdak jelenségei, együttállások, csillagfedések stb).

A kötet második felében kiváló hazai szakemberektől olvashatunk olyan cikkeket, amelyekben egy-egy részterület újabb eredményeit foglalják össze:

Galántai Zoltán: Az emberiség és a tudomány jövőjéről a 2012-es „világvége” ürügyén
Kereszturi Ákos: Újdonságok a Naprendszerben
Illés Erzsébet: A Vénusz, ahogy ma látjuk
Kovács József: Válogatás az asztrofizika új eredményeiből
Kun Mária: Száz éve ismerjük a reflexiós ködök természetét
Gyürky György: Magreakciók a csillagokban
Frey Sándor: Kettős aktív galaxismagok
Horváth István: Gammakitörések
Almár Iván: dr. Fejes István (1939-2011) és dr. Nagy Sándor (1945-2011)
Búcsú két baráttól és kollégától
Intézményi beszámolók: MCSE, MTA KTM CSKI, ELTE Csillagászati Tanszék, SZTE Szegedi Obszervatórium.


A címlapfotót Éder Iván készítette Namíbiában. Az Antares-régióról a Száz éve ismerjük a reflexiós ködök természetét c. cikkben olvashatunk.

A Meteor csillagászati évkönyv ára 2500 Ft, kapható az MCSE Polaris Csillagvizsgálójában (ha közvetlenül a kiadótól vásárolják meg a kötetet, sokkal nagyobb mértékben támogatják az évkönyv kiadását, mint ha a könyvesboltokban szerzik be!).

A
tagságukat 2012-re megújító MCSE-tagok, illetve az újonnan belépők az
évkönyvet illetményként kapják. A tagdíj összege 2012-re 6900 Ft
(illetménykiadványaink: Meteor csillagászati évkönyv 2012 és a Meteor c.
egyesületi lap 2012-es számai).

A tagdíjak befizethetők
személyesen a Polaris Csillagvizsgálóban, továbbá rózsaszín
postautalványon, az MCSE, 1300 Bp., Pf. 148. címre befizetve, illetve
banki átutalással, a teljes név és cím feltüntetésével: Magyar
Csillagászati Egyesület, 62900177-16700448. Az évkönyv külön is
megrendelhető, ill. megvásárolható, ára nem MCSE-tagok számára 2500 Ft.
Budapestiek és környékbeliek számára mindenképp a Polarisban való
tagdíjfizetést/beszerzést javasoljuk.

Évkönyvünk kapható a Budapesti Távcső Centrumban és a
Makszutov.hu távcsőboltban, továbbá a Libri és a Líra bolthálózatában.

 

Hozzászólás

hozzászólás