Egy magányos szépség: Hubble-fotó a tavaszi ég látványos galaxisáról

5976

Közeledik a tavasz és már most megfigyelhetők a tavaszi égbolt látnivalói, köztük sok-sok fényes extragalaxissal. Az NGC 3344 jelzésű spirálgalaxis a Leo Minor (Kis Oroszlán) csillagképben a kora tavaszi égbolt szép látványossága, amit már kisebb távcsövekkel is fel lehet keresni.

A Hubble-űrtávcső felvételeiből összeállított kompozit színes képen az NGC 3344 spirális szerkezete és rengeteg részlete jól látható. Mindezt elősegíti, hogy a galaxisra a fősíkjára csaknem merőlegesen látunk rá.

A tőlünk mintegy 22,5 millió fényév távolságra levő NGC 3344 spirális galaxis képe a Hubble-űrtávcső felvételei alapján (kép: NASA/ESA/Hubble-űrtávcső).

Az NGC 3344 egy jól fejlett küllős spirálgalaxis, ami azt jelenti, hogy a centrális tartományból két irányban hosszúkás struktúra (a küllő) nyúlik ki, aminek a végéből indulnak ki a spirálkarok. A csillagváros viszonylag egyedülálló galaxis a Leo galaxiscsoport nyomvonalában („Leo spur”), ami a Virgo-halmaz egyik ága. Egyes vélemények szerint inkább a Tejútrendszert is magában foglaló Lokális Csoport és a Virgo-halmaz közötti határvidéken lévő egyedülálló, magányos galaxis. Becsült távolsága 22,5 millió fényév (6,90 megaparszek), a Napra vonatkoztatott radiális sebessége 585 km/s.

A HST által készített képen feltűnőek a fényes, forró csillagok keletkezési régiói, valamint a sok port és gázt tartalmazó vöröses ködfoltok a spirálkarok mentén.

Az alábbi földfelszíni felvételen az NGC 3344 galaxist láthatjuk nagyobb látómezőben – jól kitűnik, a csillagváros magányossága az előtérben látszó csillagok között.

Az NGC 3344 spirálgalaxis és a Leo Minor csillagkörnyezete (kép: NASA, ESA, Digitized Sky Survey 2, Davide De Martin, Hubble Space Telescope, 2018. február 14.).

Az NGC 3344 mintegy 10,5 magnitúdós fényességű, az égen 7,1′ x 6,5′ a látszó szögmérete, így sötét égbolton kis távcsővel nem nehéz rátalálni a Leo Minor csillagképben.

A hír megjelenését a GINOP-2.3.2-15-2016-00003 “Kozmikus hatások és kockázatok” (KHK) projekt támogatta.

Forrás:

Egy egyedülálló szépség – az NGC 3344 galaxis (Hubble Space Telescope, 14 Feb 2018)

Kapcsolódó internetes oldalak:

Hozzászólás

hozzászólás