Ritka csillag egy fura galaxisban

7066
A Hubble-űrtávcső felvétele az NGC 4214 jelű törpegalaxisról. A Chandra röntgenobszervatóriummal észlelt legerősebb röntgenforrásokat zöld karikák jelzik. (Lin et al. 2023)

A Földtől 10 millió fényévre van egy apró, új csillagoktól ragyogó galaxis, amely egy ritka kettős rendszernek ad otthont. A XOU J121538.2+361921, vagy egyszerűen X-1 jelű kettőscsillag a legfényesebb röntgenforrás az NGC 4212-es galaxisban. A kettős rendszer erős röntgensugárzását az okozza, hogy a benne lévő csillagot egy fekete lyuk vagy egy neutroncsillag teljesen megfosztotta a légkörétől, és abból egy rendkívül forró akkréciós korongot hozott létre.

Egy nemrég megjelent szakcikkben Zikun Lin (Chinese Academy of Sciences) munkatársaival a Chandra röntgenobszervatórium és a Hubble-űrtávcső adatai segítségével elemezte a szokatlan rendszert.

Az NGC 4212 jelű csillagontó törpegalaxis röntgenképe a Chandra röntgenobszervatórium adatai alapján. (Lin et al. 2023)

A Chandra adatai igazolták, hogy a kettős rendszer csillagai 3,6 óránként kerülik meg egymást. A kutatóknak a Hubble-űrtávcső adatai alapján sikerült elsőként azonosítaniuk a röntgenkettős optikai megfelelőjét: egy tűzforró kék csillagot, amely valószínűleg egy nagy tömegű, erőteljes csillagszéllel és fémgazdag légkörrel rendelkező csillagból fejlődött ki.

Néhány tízmillió év múlva ez a csillag és a társa, amely a kutatók szerint egy fekete lyuk lehet (bár még a neutroncsillagot sem zárták ki), gravitációs hullámok útján elveszíti keringési energiáját, és egy látványos kozmikus robbanás kíséretében egyesül.

Forrás: AAS Nova

Hozzászólás

hozzászólás