A Szivárvány-öböl fekete-fehérben

1639

A Hold sötét lávasíkságainak “vizes” neveket adtak eleink, abban a hiszemben, hogy ezeken a területeken víz található. Így kerültek a Holdra tengerek, öblök, mocsarak, sőt egy óceán is. A Mare Imbrium (Esők Tengere) “partján” elhelyezkedő Sinus Iridum (Szivárvány-öböl) még a Hold fekete-fehér világában is izgalmas, érdekes, mi több: színes látvány.

Balázs Gábor, Budapest

Szeptember 10-én hajnalban csodálatos derült és remek nyugodtságú hajnali égbolt volt. Aznap este a fő célpont a Jupiter és a Nagy Vörös Folt volt a Svábhegyi Csillagvizsgáló 30 centiméteres távcsövén keresztül. A remek ég miatt több nyerset vettem fel és mire végeztem már a fák felett volt az akkor 20,5%-os Hold. A derengő földfénnyel együtt szabad szemmel is csodás látvány volt, viszont a földfényben a 30 centis távcsőben nézve a kráterek is gyönyörűen látszottak. A sok kráter és felszíni alakzat közül viszont volt egy, ami nagyon megragadta a figyelmem, ez pedig a Szivárvány-öböl volt. Sokáig néztem mindenféle nagyítással.

Szemet gyönyörködtető látvány és nagy élmény volt a félkörívben elterülő árnyéktüskék megfigyelése. A szabadszemes megfigyelést követően elővettem a monokróm kamerát, hogy szűrővel használva a lehető legjobb képet tudjam elkészíteni a területről. A nagyjából 260 km átmérőjű romkráter mellett sok más, kisebb kráter is látható, külön felhívnám a figyelmet a jobb felső sarokban látható kráterre, amelyre majdnem hogy oldalnézetből láthattunk rá aznap hajnalban a librációnak köszönhetően. Nevezetesen a 130 kilométer átmérőjű és 5 kilométer mély Pythagoras-krátert láthatjuk.

Távcső: 300/4500 Heyde-Zeiss refraktor
Kamera: ZWO ASI 178 MM-pro Szűrő: ZWO zöld szűrő
Exp.:  5000 képkocka legjobb 30%-a
Feldolgozás: AS!3, Registax, Photoshop
Helyszín: Svábhegyi csillagvizsgáló, Budapest
Dátum: 2023.09.10. 04:22

Hozzászólás

hozzászólás