FSR 1758: törpegalaxis vagy óriás gömbhalmaz?

3045

Azt gondolhatnánk, hogy már minden nagy gömbhalmazt ismerünk saját galaxisunk körül. Meglepő lehet, de még mindig találhatunk újakat: ilyen a nemrég felfedezett FSR 1758 jelzésű halmaz is. Vajon egy hatalmas gömbhalmazt alkotó csillagcsoportról van szó, vagy egy új törpegalaxisról?

A nemrég felfedezett FSR 1758 jelzésű objektum a fényes terület a kép közepén. Vajon gömbhalmazt látunk vagy törpegalaxist? Forrás: Barbá et al. 2019.

A galaxisunk közepén található ún. galaktikus dudorban bujkál az FSR 1758 jelzésű, tavaly felfedezett halmaz. A galaktikus dudor objektumai nehezen figyelhetőek meg: a környező csillagok és a por olyan sűrűn helyezkednek el itt, hogy a dudor egyes objektumainak fénye nehezen észlelhető.

Az FSR 1758-as objektumról rendelkezésre álló kevés megfigyelés alapján, illetve mivel a galaktikus dudorban elhelyezkedő halmazokat általában kis tömegűnek tartják, eredetileg azt feltételezték, hogy gömbhalmazról van szó: gömb alakú térrészbe gyűlt csillagokról, amelyek ugyanabban az időben, ugyanabból a felhőből jöttek létre, és kölcsönös tömegvonzásuk tartja egymáshoz közel őket. Felvetődött azonban a kérdés, hogy nem rejthet-e el fontos részleteket előlünk a galaktikus dudor? Egy másik elmélet szerint az FSR 1758 egy része inkább egy halvány törpegalaxis magja lehet, amelynek külső, még halványabb részét már nem látjuk.

Mi lehet tehát: gömbhalmaz vagy törpegalaxis? Erre a rejtélyre kereste csapatával a választ a chilei La Serena Egyetem munkatársa, Rodolfo Barbá. A kutatócsoport három forrásból dolgozott: a Gaia második adatközléséből származó és a DECam műszerrel gyűjtött optikai adatokból, valamint a VISTA égboltfelmérés infravörös adataiból. A rendelkezésre álló adatok alapján a kutatók megállapították a halmaz helyzetét, távolságát, méretét, fémtartalmát, abszolút fényességét és mozgását.

 

Egy széles látószögű nézet (2,5° x 2,5°; felül) és egy nagyított kép (18’ x 18’; alul) középen az FSR 1758-al. A felvétel a DECaPS felmérésből származik. Forrás: Barbá et al 2019.

Az FSR 1758 számos érdekes tulajdonsággal bír. Ha gömbhalmaz, akkor az egyik legnagyobb a galaxisunk körül – és amit látunk belőle, valószínűleg csak a jéghegy csúcsa. A halmazt alkotó csillagok nagy részét a  galaktikus dudorban lévő por és az általa okozott vörösödés rejti el. Az FSR 1758 más tulajdonságaiban is eltér a már ismert gömbhalmazoktól, például a mérete és a fémtartalma közötti összefüggésben.

A kutatók ezen felül aszimmetrikus elhelyezkedésű csillagokat is találtak olyan mozgási és színjellemzőkkel, amelyek azt jelzik, hogy az FSR 1758-hoz tartoznak. Eszerint a halmaz kiterjedtebb lehet, mint gondolták, és talán árapálycsóvákkal is rendelkezhet. Ha ez igaz, akkor a törpegalaxis-elmélet állhatja meg a helyét, ezért a kutatók az FSR 1758-at előzetesen Skorpió-törpegalaxisnak nevezték el.

 

A grafikonon az azonos mozgású csillagok eloszlása látható. Az ábra közepén látható csomóponton túl a halmaznak nagyobb, kiterjedtebb szerkezete lehet, ami arra utal, hogy az FSR 1758 jelzésű objektum egy törpegalaxis magja. Forrás: Barbá et al. 2019.

Bár biztos válaszunk továbbra sincs az FSR 1758 természetéről, de remélhetőleg a csillagok további spektrális adatai eldöntik majd a vitát. Addig is jó tudni, hogy galaxisunk tartogat még néhány izgalmas meglepetést a számunkra.

Forrás: Dwarf Galaxy or Giant Globular Cluster?, Sky & Telescope

Hozzászólás

hozzászólás