Irány a Hold! Már úton Dél-Korea első keringőegysége

1700

Augusztus 5-én, helyi időben 19:08-kor elstartolt Dél-Korea első Holdra induló küldetése a floridai Cape Canaveral indítóállomásról. A Danuri, vagy hivatalos nevén Korea Pathfinder Lunar Orbiter küldetés sikeres startjával az ország először jut el a Föld körüli pályáknál messzebbre. Mark Robinson, a Danuri egyik tudományos eszközének, a ShadowCam berendezésnek a vezető kutatója szerint az indítás bámulatos volt.

A Danuri valamikor december közepe táján fogja elérni a célját. A választott pályája miatt tovább utazik a Holdhoz, mint más küldetések, amelyek tipikusan pár nap alatt odaérnek, de így a lehető legkevesebb üzemanyagot használja fel. Körülbelül 1 órával az indulás után az űreszköz levált a Falcon 9 típusú hordozórakétáról, majd ezután a KARI (Korea Aerospace Research Institute) szakemberei a Daejeon irányítóközpontban átvették az irányítást és felvették a kapcsolatot az űrszondával.

A Holdhoz induló Danuri szondát egy Falcon 9 hordozórakétával indították útjára. (Forrás: Jung Yeon-Je/AFP/Getty)

A következő napokban az irányítóközpont szakemberei ellenőrzik a Danuri öt tudományos eszközének működését: egy gamma tartományon érzékeny spektrométer (KGRS), egy magnetométer (KMAG), egy nagyfelbontású kamera (LUTI), egy NASA fejlesztésű, látható tartományban érzékeny kamera (ShadowCam) és két egyforma kamera, amelyek a Hold felszínéről visszaverődő, polarizált fényt fogják vizsgálni (PolCam).

Míg a Danuri a Hold felé utazik, a KGRS nyitva tartja a szemét bármilyen spontán gammakitörésre, a KMAG a Föld és a Hold közti mágneses teret fogja követni, a LUTI pedig terv szerint látványos felvételeket küld majd haza. A küldetés tudományos megfigyeléseinek java részére akkor kerül majd sor, ha a Danuri eléri a Hold térségét: a tervek szerint 1 éven át mintegy 100 km-re fog keringeni a felszín felett. A KGRS szélesebb energiatartományon érzékeny, mint a korábban Holdat vizsgáló gammadetektorok, így bíznak benne, hogy az eddigi legjobb elemgyakoriság-térképet tudják elkészíteni (például vas, titán, urán, tórium).

A Danuri fantáziarajza a Hold felett (Forrás: KARI)

Kyeong-ja Kim planetológus, a műszer vezető kutatója szerint a spektrométer ahhoz is elég érzékeny, hogy a hidrogént detektálja. Ebből az információból lehet következtetni a felszíni víz jelenlétére és feltérképezni a Hold vízkészletét. A korábbi küldetések során kevésbé sikerült felmérni a vízkészletekben gazdagabb pólusokon túli régiókat.

A KMAG a felszíni mágneses teret fogja precízen kimérni, illetve a napszél mágneses tere által indukált elektromos áramlatokat is tanulmányozza majd. Annak vizsgálatával, hogy ezek az áramlatok hogyan haladnak át a Holdon, a belső szerkezetéről szerezhetünk információkat. Ehhez két másik, szintén a Hold körül keringő NASA műszerrel fognak egyidejűleg méréseket végezni. A Danuri az első a Holdra induló küldetések hosszú sorában, melyekről korábban ebben a cikkünkben számoltunk be.

Forrás: Nature

Hozzászólás

hozzászólás