Ismét nevet adhatunk exobolygóknak!

2289

A Nemzetközi Csillagászati Uniónak (International Astronomical Union – IAU) a Csillagászat Népszerűsítéséért Felelős Irodája (Office for Astronomy Outreach – OAO) felkéri az IAU soraiba tartozó, illetve azon kívüli csillagászokat, hogy tanárokkal, tanulókkal, amatőrcsillagászokkal és a csillagászat iránt érdeklődő nagyközönség tagjaival közösen, kreativitásukat egyesítve találjanak nevet húsz ismert bolygórendszernek. A gazdacsillag mellett ezek mindegyikében egyetlen exobolygót ismerünk jelenleg.

Az OAO megalapításának 10. évfordulója alkalmából az IAU pályázatot hirdet 20 olyan exobolygórendszer névadására, amelyeket hamarosan a James Webb-űrtávcsővel is meg fognak figyelni a csillagászok. A NameExoWorlds 2022 elnevezésű pályázat célja, hogy a szakcsillagászok a nagyközönséggel karöltve közös lehetőséget kapjanak ennek a 20 bolygónak, valamint gazdacsillagainak a névadására.

Fantáziarajz a James Webb-űrtávcsőről és annak legfontosabb célpontjairól. Az exobolygók vizsgálata is kiemelt helyen szerepel az űrtávcső programjában. Forrás: Lewis Dartnell/Sky at Night.

Hogyan csatlakozhatunk a kezdeményezéshez? A világ számos helyén várják a csapatok szakcsillagászok jelentkezését, hogy csatlakozzanak soraikba. Egy szakcsillagász egyszerre több csapat tagja is lehet. A pályázat keretében a jelentkező csapatoknak ismeretterjesztő tevékenységet is folytatniuk kell. A hivatásos csillagászok szaktudásukkal, illetve a felfedezés örömének megosztásával járulhatnak hozzá ezekhez a kezdeményezésekhez.

A szakcsillagászok az IAU saját országukban működő Nemzeti Csillagászat-népszerűsítő Koordinátoraival kapcsolatba lépve, vagy az „Ismerje meg az IAU csillagászait!” kezdeményezésre feliratkozva jelentkezhetnek a programba, hogy támogatást, iránymutatást nyújthassanak, illetve részt vehessenek ismeretterjesztő rendezvényeken.

A hivatásos csillagászokat emellett arra buzdítjuk, hogy minél több érdeklődő tanulót, tanárt és más, a csillagászat iránt rajongó tagot toborozzanak az általuk vezetett csoportba. A részvétel további szabályai a pályázat weboldalán találhatók angol nyelven.

A NameExoWorlds 2022 program az unió exobolygó-névadásért felelős munkacsoportja végrehajtó bizottságának, az OAO-nak, valamint a Thaiföldi Nemzeti Csillagászati Kutatóintézetnek (National Astronomical Research Institute of Thailand – NARIT) a közös kezdeményezése.

A pályázattal kapcsolatos további, részletes angol nyelvű információk a www.nameexoworlds.iau.org weblapon érhetők el.

Kapcsolat:

Matipon Tangmatitham
NameExoWorlds 2022 project manager
IAU Office for Astronomy Outreach (OAO)
nameexoworlds2022@oao.iau.org

Suzana Filipecki Martins
International Outreach Officer
IAU Office for Astronomy Outreach (OAO)
meet.astronomers@oao.iau.org

Hozzászólás

hozzászólás