Közel 11 millió név került a Perseverance marsjáró fedélzetére

6424

10 932 295 ember iratkozott fel a NASA Send Your Name to Mars kampányára, melyről tavaly májusban a csillagászat.hu is beszámolt. A beküldött neveket, illetve a rover elnevezésére kiválogatott legjobb 155 esszét elektronsugárral gravírozták fel három, egyenként körülbelül egy körömnyi méretű szilícium chipre. Március 16-án a chipeket egy alumínium lemezre erősítve szerelték fel a Perseverance marsjáróra a floridai Kennedy Space Center-ben. A legújabb rover idén nyáron fog útrakelni, menetrend szerint pedig 2021. február 18-án landol majd a Jezero kráterben.

A NASA Send Your Name to Mars kampánya során beküldött neveket a fenti három chip tartalmazza, a plaketten pedig a Mars, a Föld, valamint közöttük a Nap látható a Perseverance marsjárón. (© NASA/JPL-Caltech)

Az eloxált (korróziónak ellenálló oxidréteggel ellátott) lemezen a három chip mellett egy lézerrel gravírozott ábra is látható, mely a Földet, a Marsot és a Napot ábrázolja. A rajz szimbolizálja, hogy a rover kapcsolatot teremt a két bolygó között, valamint emléket állít a Pioneer űrszondán elhelyezett plaketteknek, illetve a Voyager-1 és Voyager-2 aranylemezeinek is. A lemezt úgy helyezték el, hogy látható lesz majd a Perseverance kameráin is.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, az ExoMars indítása 2022-re csúszik a koronavírus járványhelyzet miatt, a Mars Perseverance indítását viszont egyelőre nem befolyásolja a kialakult szituáció. A lemezek felszerelése csak egyike a közelmúltban végzett előkészületeknek; március 21-én kezdték meg a rover újrakonfigurálását, hogy az Atlas V rakétán tudják majd útjára bocsátani. Ennek során többek között pihenő pozícióba helyezték a robotkart, leeresztették és rögzítették az antennákat, valamint behúzták a lábakat és a kerekeket is.

A plakettet a képen felül látható, fehér keresztgerendára helyezték el. Ez látható lesz a Perseverance bizonyos kameráin is. (© NASA/JPL-Caltech)

A Perseverance rover körülbelül 1 043 kg-t nyom, a Marsra érkezve pedig a múltbéli mikrobiális élet nyomai után fog kutatni. Emellett a vörös bolygó klímáját és geológiáját vizsgálja majd, továbbá mintákat gyűjt és hagy hátra egy jövőbeli küldetés számára. Ezeket később a Földre visszahozva eddig nem látott közelségből vizsgálhatjuk majd a Marsot, újabb nagy lépést téve előre az emberes marsi küldetések felé.

Forrás: NASA JPL

Hozzászólás

hozzászólás