Közzétették Az év asztrofotósa 2022 verseny eredményeit

2599

A Greenwichi Királyi Obszervatórium nyilvánosságra hozta a 14. alkalommal meghirdetett Az év asztrofotósa verseny eredményeit. Az idei versenyen magyar fotósok is sikeresen szerepeltek.

A 2022-es megmérettetés fődíját az osztrák Gerald Rhemann kapta a C/2021 A1 (Leonard) üstökösről készített részletgazdag felvételéért.

Gerald Rhemann Disconnection Event című felvétele 2021. december 25-én készült Namíbiában a C/2021 A1 (Leonard) üstökösről.

A zsűri nagyra értékelte a 2021 karácsonyán készített dinamikus felvételt, amely az üstökös csóvájának leszakadását (angolul Disconnection Event) mutatja. „Amikor megláttam ezt a Leonard-üstökösről készült képet, egészen lenyűgözött. Gyönyörűen ábrázolja az üstököst, ami nemrég tett látogatást Naprendszerünkben. A háttérben látható csillagok varázslatos megjelenést kölcsönöznek az üstökös csóvájának. Képes lettem volna egész nap ezt a képet bámulni.” – mondta a zsűri egyik tagja, Melissa Brobby.

A nemzetközi versenyen minden évben több ezer asztrofotós indul a legkülönbözőbb csillagászati témájú fényképekkel. Idén a megmérettetésre 67 országból mintegy 3000 pályamű érkezett.

Filip Hrebenda In the Embrace of a Green Lady című, Izlandon készült képe az Aurora kategória győztese.

A számos lenyűgöző fénykép között két 14 éves kínai fiú, Yang Hanwen és Zhou Zezhen felvétele is sikert aratott. Az M31-ről készült fotó a Fiatalok versenye kategóriában győzött.

Yang Hanwen és Zhou Zezhen felvétele (Andromeda Galaxy, The Neighbor) a Fiatalok versenye kategória fődíját érdemelte ki.

Francsics László, a Magyar Asztrofotósok Egyesületének elnöke, aki maga is a zsűri tagja volt, így nyilatkozott a képről: „Az Androméda-galaxis nagyon természetes látványt nyújtó megjelenítése. Nincs nyoma intenzitás-maszkolásnak, hamis színeknek, túlélesítésnek. Legjobb példája a pontos utófeldolgozásnak, melynek során egy olcsó, de pontosan beállított, nagy látómezővel rendelkező műszer gyönyörűen megkomponált nyers adataival dolgoztak. Fiatal asztrofotósok remek munkája, akik kivételes tehetségüket a mélyég-felvétel feldolgozásában is bizonyították.”

A kategória harmadik díját Szabó Péter kapta Mineral Moon Mosaic című alkotásáért.

Szabó Péter Mineral Moon Mosaic című képe a Fiatalok versenye kategória harmadik díját kapta.

Szintén harmadik helyezést ért el a Bolygók, üstökösök és aszteroidák kategóriában Majzik Lionel.

Majzik Lionel Cosmic Rose című képe a 4P/Faye üstökösről és az Sh2-261 jelű emissziós ködről készült.

Feltóti Péter pedig a Csillagok és csillagködök kategória harmadik díját kapta meg The Centre of the Heart Nebula című felvételéért.

Feltóti Péter The Centre of the Heart Nebula című képe az IC 1805 jelű csillagködről.

Az alkotásokból szeptember 17-én nyílt kiállítás 2023. augusztus 13-ig tekinthető meg a Nemzeti Tengerészeti Múzeumban.

Az összes nyertes kép megtekinthető a Greenwichi Királyi Múzeumok honlapján.

Forrás: Sky&Telescope

Hozzászólás

hozzászólás