Megérkezett a Marsra a Remény

7203

Sikeresen pályára állt az Egyesült Arab Emírségek Hope (=Remény) szondája a Mars körül. Február 9-én, kedden magyar idő szerint 17 órára állította le a rakétáit, amelyek segítségével 27 perc alatt 33 km/s-os sebességről 5 km/s-os sebességre lassított. A Mars körüli sikeres pályára állás hatalmas mérföldkő a fiatal űrügynökségnek.

A Marshoz érő Hope űrszonda illusztrációja. (Forrás: Mohammed bin Rashid Space Center)

Az Egyesül Arab Emírségeké (angol rövidítése UAE) az ötödik űrügynökség, amely sikeresen küldött keringőegységet a Marsra, az Egyesült Államok, a Szovjetunió, az Európai Űrügynökség és India mögött. A Hope jelenleg a hatodik működő keringőegység a vörös bolygó körül.

Hatalmas ováció tört ki az abu-dzabi irányítóközpontban, amikor a sikeres pályára állás jelei elérkeztek a Földre. A Földről nézve ekkor a szonda éppen a Mars mögött volt, a jel pedig 11 perc alatt ért el hozzánk. A Mars Hope szonda követését a NASA Deep Space Network hálózata is segítette .

A földi irányítóközpont az érkezés napján. (Forrás: Emirates Mars Mission / Dubai One webcast)
A Mars Hope szonda érkezését ünneplő fényjáték Dubajban. (Forrás: Mars Hope Mission / Dubai One webcast)

A Mars Hope csapata szintén figyelemreméltó, átlagos életkoruk 27 év, a kutatóik 80%-a, illetve általában a csapat tagjainak pedig 34%-a nő. A Hope szondát a Japán déli részén található Tanegashima Űrközpontból egy H-IIA típusú rakétán bocsátották útjára 2020. július 19-én; ugyanabban a körülbelül 26 havonta bekövetkező, optimális Föld-Mars indítási ablakban, mint a Perseverance, vagy a kínai Tianwen-1 rovereket.

A Hope jelenleg a kezdeti elliptikus pályáján kering, amelyen 1 000 és 50 000 km távolságra közelíti meg a Marsot. Az elkövetkező hónapokban három másik pályakorrekciót fognak végrehajtani, míg végül a Mars Hope eléri végleges, 20 000 és 43 000 km közötti, 55 órás pályáját. A Mars egyenlítőjéhez viszonyítva pályája 25°-kal döntött, aminek köszönhetően minden keringése alatt nagy területre lát majd rá.

A Hope keringőegység indítása 2020. július 19-én a Japánban található Tanegashima Űrközpontból. (Forrás: JAXA)

A Hope űrszondát különleges pályája különbözteti meg a többi keringőegységtől. Keringési periódusa 55 óra, így az egész bolygófelszínt képes megfigyelni, globális képet alkotva a marsi éghajlatról. Összehasonlításképpen, a MAVEN űrszonda 4,5 órás periódussal, az ExoMars Trace Gas Orbiter pedig még rövidebb, 2 órás periódussal kering. A Mars Hope küldetés első 2 éves küldetése 2021 májusában veszi kezdetét, ezt pedig potenciálisan 2025-ig meg lehet majd hosszabbítani.

A Hope (arabul Al Amal) a 2014-ben alapított UAE űrprogramjának ékköve, amelyet a Mohhamed bin Rashid Űrközpont (MBRSC), a University of Colorado, Arizona State University és a University of California kollaborációjában fejlesztettek. A küldetés célja a marsi légkör alsóbb és felsőbb rétegeinek megfigyelése, időjárási folyamatainak analizálása, beleértve a regionális és globális porviharokat, évszakváltásokat is.

A Mars Hope szonda összeállítás közben még a Földön. (Forrás: MBRSC / LASP)

A kitűzött célok eléréséhez számos tudományos berendezéssel indult útnak, többek között az Emirates Mars Ultraviolet Spectrometer (EMUS) ultraibolya tartományú, illetve az Emirates Mars Infrared Spectrometer (EMIRS) infravörös tartományú spektrométerekkel. Előbbivel a 100 km feletti légkörtartományt, termoszférát és exoszférát fogja megfigyelni, míg utóbbival 50 km-es magasságig a por, ózon, vízjég és vízpára alakulását fogja vizsgálni. Ezen kívül fedélzetén található az Emirates eXploration Imager (EXI), ami széles tartományon érzékeny kamerájával szintén a légkör alacsonyabb régióit fogja célozni.

A Hope vízpára, ózon és pormegfigyelései a jövő marsi emberes küldetések számára is kiemelten fontosak. Az extrém napkitörések hatásainak és Marssal való kölcsönhatásainak megértése elengedhetetlen a jövő űrhajósainak védelméhez. A UAE jelenleg két űrhajóst képez ki a NASA Johnson Űrközpontjában, hogy a jövőben a Nemzetközi Űrállomáson dolgozhassanak. Az űrügynökség rövidebb távú terveiben szerepel a Rashid holdrover 2024-es indítása, hosszabb távon pedig a Mars 2117 Project, ami a következő évszázad elejére tervezi egy marsi kolónia megépítését.

A Hope szonda a NASA Mars Odyssey és a MAVEN, az ESA Trace Gas Orbiter és Mars Express, valamint India Mangalyaan keringőegységei mellé csatlakozott. Az új küldetéseknek pedig még ezennel nincs vége: február 18-án landol a Jezero-kráterben a NASA Perseverance marsjárója, illetve Kína Tianwen-1 keringő/leszállóegysége és rovere is február 10-re megérkezik, azonban csak májusban fog az Utopia Planitia területén leszállni.

Forrás: Sky & Telescope

Hozzászólás

hozzászólás