FRISSÍTVE: Nem veszélyezteti az obszervatóriumot a La Palma-i vulkánkitörés

2791

Frissítés 2021.09.25-én

A La Palma szigetén közel egy hete zajló vulkánkitörés az elmúlt napokban hevesebb, több robbanással és nagyobb hamukibocsátással járó fázisba lépett. Ennek az az oka, hogy jelenleg gázokban gazdagabb magma tör a felszínre, ahol a hirtelen nyomáscsökkenés hatására a gáz heves robbanások kíséretében szabadul fel az olvadt kőzetekből. Emiatt most az anyag jelentősebb része távozik vulkanikus hamu formájában, míg a lávafolyás intenzitása csökkent, a lávaár lényegében megrekedt az óceántól 2 km távolságban. A környék épületeire most a tetőre kiülepedő nagy tömegű hamuréteg jelenti a legnagyobb veszélyt. A vulkanikus hamufelhő a korábbinál jóval magasabbra, 4–6 km fölé is emelkedhet, és nagyon apró szemű, éles peremű kőzetüvegszilánkokat is tartalmaz. Ezek belélegzése nagyon veszélyes lehet, ami ellen maszkviseléssel érdemes védekezni.

A hamuszemcsék az érzékeny optikai és mechanikus eszközökben, például az ORM obszervatórium távcsöveiben is komoly károkat okozhatnak. Noha a széljárás szerencsére jobbára továbbra is az obszervatóriumtól távolabbi irányba sodorja a kitörési felhőt, a por az erősebb kibocsátás és a magasabb hamuoszlop miatt időnként elérheti az obszervatóriumot. Emiatt csütörtökön az intézetben elővigyázatosságból leállt az észlelési munka – áll az IAC tegnap délután kiadott közleményében. A porkoncentráció azonban az obszervatóriumnak helyt adó Roque de los Muchachos hegycsúcs környezetében egyelőre nem jelent egészségügyi kockázatot, az obszervatórium zavartalanul megközelíthető, így a karbantartási, műszaki munkák továbbra is folynak.

Szeptember 24-i felvétel a Cumbre Vieja kitörésének hamuoszlopáról 15 km távolságból, az ORM obszervatóriumból, a Taburiente vulkán kalderájának pereméről. Az előtérben a kalderában megülő felhőréteget láthatjuk, a hamuoszlop és -függöny a távolban látható szürke képződmény. Látható, hogy a szél a hamut balra, keleti irányba sodorja, így a por nagyrészt az obszervatóriumtól biztonságos távolságban hullik ki. Forrás: IAC/ORM.

Eredeti cikkünk 2021.09.22-én

Szeptember 19-én, vasárnap kitört a Cumbre Vieja tűzhányó a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek La Palma szigetén. Itt, La Palmán működik több európai ország néhány legfontosabb csillagászati távcsöve, köztük a világ jelenlegi legnagyobb optikai műszere, a 10,4 m főtükörátmérőjű Gran Telescopio Canarias (GTC). A Kanári Szigetek-i Asztrofizikai Intézet (Instituto de Astrofísica de Canarias – IAC) által működtetett Roque de los Muchachos Obszervatórium (Observatorio del Roque de los Muchachos – ORM) a sziget északi részén magasodó, 400 ezer éve szunnyadó Taburiente vulkán kalderájának peremén, mintegy 2300 méterrel a tengerszint felett helyezkedik el. Az aktív, a történelmi időkben is több feljegyzett kitörést produkáló Cumbre Vieja hegy a sziget déli részén található, és legmagasabb pontja sem emelkedik 1950 m fölé.

A Cumbre Vieja egyik kürtőjének lávaszökőkútja, és a nyugati irányba, lakott területek felé tartó lávafolyam 2021. szeptember 21-én éjszaka. Forrás: Volcanodiscovery.com/Michel Risch.

A jelenleg is tartó kitörés a hegygerinc nyugati oldalán, a tengerszint felett mintegy 1000 m magasságban nyílt hasadék mentén, több kürtőből történik, és lávaszökőkutas jellegű, erős lávakibocsátással jár. A felszínre kerülő láva a hegyoldalban nyugati irányba, a tenger felé áramlik, és várhatóan a napokban eléri az óceánt. A lávafolyam útja során viszonylag sűrűn lakott területeken halad keresztül. Mivel a kitörést több napon át tartó földrengéssorozat jelezte előre, valamint a hasadék lakott területen kívül nyílt meg, a lávafolyam pedig kiszámítható útvonalon és nem igazán nagy sebességgel mozog, így a hatóságoknak kellő idejük volt kitelepíteni a veszélyeztetett területen élő lakókat, illetve az ott tartózkodó turistákat. Ennek köszönhetően szerencsére áldozatokat nem követelt a természeti katasztrófa, az anyagi kár azonban jelentős.

A vulkánkitörés hamufelhője az ORM obszervatóriumból nézve 2021. szeptember 20-án. Látható, hogy az oszlop a Taburiente csúcsánál magasabbra emelkedik, azonban a szél az ellenkező irányba sodorja. Fotó: Carlos Martín (ING).

Az obszervatóriumtól légvonalban 15 km távolságban zajló kitörés jellegéből adódóan viszonylag kis mennyiségű vulkanikus hamut bocsát a levegőbe, és habár a hamuoszlop az obszervatóriumnál magasabbra emelkedik, egyelőre az uralkodó szélirány az ellenkező irányba sodorja a felhőt. A lávafolyás sem magát az obszervatóriumot, sem annak megközelíthetőségét nem fenyegeti, és bizonyosan nem is fogja fenyegetni, mivel a sziget repülőtere, fővárosa (Santa Cruz) és legfontosabb kikötője is a keleti parton fekszik, maga az obszervatórium pedig a kürtőknél lényegesen magasabban, egy másik hegyen található.

Az obszervatórium személyzetére, a műszerekre és az észlelési munkára a vulkanikus por és gázok jelenthetnek veszélyt, ezért a kutatóintézet vezetése szoros figyelemmel kíséri az események alakulását, és folyamatos kapcsolatban áll a hatóságokkal. Mindazonáltal jelenleg az észlelési munka és az obszervatórium működése is a megszokott rendben folyik. Ez a helyzet azonban változhat, ha megváltozik a szélirány, illetve ha a kitörés váratlan fordulatot venne. Az obszervatórium sajtóközleményében együttérzéséről biztosította a vulkánkitörés által érintett alkalmazottait és a helyi lakosságot, valamint megköszönte a hatóságok áldozatos munkáját.

A jelentősebb csillagászati obszervatóriumok gyakorta épülnek geológiailag aktív területeken. Ez nem véletlen, hiszen jellemzően éppen a vulkanikus képződmények tornyosulnak magasra a környező óceánhoz vagy alacsonyabban fekvő területekhez képest, így kiváló asztroklímát biztosítanak az észlelési munkához. Ilyen az ORM mellett például a Teide Obszervatórium a szomszédos Tenerife szigetének Izaña hegyén, a Mauna Kea Obszervatórium a Hawaii-szigeteken, illetve az ESO több chilei obszervatóriuma is az Andok-hegységben. Így a műszerek telepítését természetesen alapos kockázatelemzésnek kell megelőznie, különös tekintettel a földrengések és vulkánkitörések veszélyére. Egy 2010-es tanulmány szerint az említett négy helyszín közül éppen a La Palma-i ORM a legbiztonságosabb, amire szerencsére egyelőre a jelenlegi vulkánkitörés sem cáfolt rá.

Forrás: IAC, Eff-Darwich et al. (2010) MNRAS

Címlapfotó: Benin News

Hozzászólás

hozzászólás