Kisbolygót kapott a Hűség Városa

1171

Február elején számoltunk be arról az örömteli hírről, hogy a Szeged Asteroid Program keretén belül, immár egy évtizede folyó megfigyelések eredményeképpen egyszerre egy tucat magyar felfedezésű kisbolygó névjavaslatát fogadta el a Nemzetközi Csillagászati Unió (International Astronomical Union, IAU) apró égitestek elnevezésével foglalkozó bizottsága. A testület május 21-én egy újabb, a csoport tagjai által talált aszteroida elnevezési javaslatát hagyta jóvá, így a 157141-es számú kisbolygó ezentúl Sopron nevét viseli.

Az égitestet Sárneczky Krisztián (a Magyar Csillagászati Egyesület titkára és Üstökös Szakcsoportjának vezetője, a Szeged Asteroid Program alapító tagja) és – társfelfedezőként – Szalai Tamás csillagász szakos hallgató (Szegedi Tudományegyetem) észlelte 2004. augusztus 6-án, az MTA Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézet Piszkéstetői Obszervatóriumának 60 cm-es Schmidt-távcsövével. A felfedezés óta eltelt időszakban sikerült megfelelő számú észlelést összegyűjteni a kisbolygóról, így sorszámot kapott, majd a napokban az elnevezés hivatalos elfogadása is megtörtént.

A Piszkéstető Obszervatórum 60 cm-es Schmidt-távcsöve (forrás: Rácz M., MTA KTM CSKI)

A Sopron kisbolygó nagyon halvány égitest, felfedezésekor kb. 20 magnitúdósnak látszott (azaz kb. egymilliószor halványabbnak, mint a szabad szemmel még látható csillagok). A Mars és a Jupiter között lévő fő kisbolygóöv tagja; keringési periódusa 4,14 év, a Naptól mért közepes távolsága 2,58 Csillagászati Egység (azaz kb. 390 millió km). Legnagyobb Föld-közelsége esetén is csak legfeljebb 220 millió km-re közelíti meg bolygónkat. Pályájának a Föld keringési síkjával bezárt szöge (inklinációja) 15,65 fok, a pályaellipszis excentricitása ("lapultsága") 0,114. Az aszteroida látszó fényességéből becsült átmérője kb. 2-3 km.

A kisbolygó elnevezését a társfelfedező soproni kötődése indokolta, aki a nyugat-magyarországi város szülötte, s az MCSE Soproni Csoportjának tagja.  A névelfogadást Sárneczky Krisztián ma jelenti be hivatalosan Sopronban, az MCSE és a Soproni TIT által működtetett Fényi Gyula Csillagászati Szabadegyetemen, "Robbanó üstökösök" c. előadásának keretein belül.

Kapcsolódó cikkünk:

Hozzászólás

hozzászólás