Fantasztikus képek a fényesedő üstökösről

1098

Ahogy az várható volt, december 14-én reggel az üstökös elérte a SOHO napkutató szonda látómezejét, melybe lassan bekúszva előtűnt egyre hosszabb csóvája, miközben a feje is nagyon gyorsan fényesedik. Jelenleg a 16-án hajnali napközelség idejére -6 magnitúdó körüli összfényességet várnak, ami a Vénusz látszó fényességét is felülmúlja, így nagy az esélye, hogy a Csendes-óceán térségében élők a nappali égen is megpillanthatják.

 

A Lovejoy-üstökös megjelenik a SOHO napkutató szonda felvételein. Az alulról bekúszó üstökösnek több fok hosszú csóvája van. Középen a fényes Nap képét kitakarták, méretét egy berajzolt fehér kör szemlélteti. (SOHO/LASCO consortium)

A SOHO esti képein már láthatóan beégett az üstökös feje, vagyis olyan fényes, hogy túl sok foton érkezik a szonda detektorába, és az az adott helyen telítésbe megy. Ezt majd úgy fogják orvosolni, hogy hamarosan lecsökkentik az expozíciós időt, illetve többféle expozíciós idővel készítenek képeket.

Közben folyik az üstököst sokkal előbb "meglátó" STEREO szonda képeinek feldolgozása, amely elképesztő eredményeket hozott. Az első animáción a december 11-13. közötti három nap történéseit láthatjuk. Fantasztikus részletességgel tárul elénk, ahogy a csóva gyakorlatilag lobog a napszélben, annak zavarai ide-oda terelgetik, és több ún. csóvaleszakadási esemény is megfigyelhető.

Száll az üstököscsóva a napszélben, miközben az égitest nagy sebességgel mozog az állócsillagok előtt. (Karl Battams, STEREO/SECCHI HI-1B)

A másik, 14-ei képekből összeállított animáció pedig azt mutatja, hogy az üstökös nincs egyedül, egy halvány társ kíséri. Ez egy kisebb repeszdarab, amely hasonló pályán járva szintén a Nap felé tart. Elképzelhető, hogy a mai napon újabb halvány, ám kérészéletű darabok tűnnek fel mellette.

 Nem a fényes üstökös kell figyelni, hanem a kép közepét. Ott jelenik meg az a halvány társ, amely balra és felfelé haladva kíséri a nagyobbat, miközben maga is egyre fényesedik, ahogy gyorsan közeledik a Naphoz. (Karl Battams, STEREO/SECCHI HI-1B)

Hozzászólás

hozzászólás