Ismét kitörésben az ISON?

1309

Néhány napos stagnálás után tegnap ismét olyan hírek jöttek, hogy drasztikusan megnőtt üstökösünk anyagkibocsátása.

Miután november 13-a és 16-a között 3 magnitúdót emelkedett az üstökös fényessége, ismét stagnálás következett, bár a hajnali eget bevilágító holdfény pontatlanná teszi a vizuális fényességbecsléseket. Annyi biztosnak látszott, hogy 5 magnitúdóról nem nagyon fényesedett tovább, melyet az ESO La Silla-i obszervatóriumában felállított 60 cm-es TRAPPIST nevű távcsővel végzett mérések is megerősítettek. Mi több, a magból felszabaduló anyag mennyisége néhány nap alatt a felére esett. De ezen már meg sem lepődtünk, az ISON elmúlt 14 hónapja erről a libikókázásról szólt. November 19-én hajnalban azonban a TRAPPIST mérései alapján az elősző napihoz képest hatszorosára nőtt a gázok, és duplájára a por mennyisége a kómában, ami egyértelműen egy újabb kitörés jele. A vizuális látványban egy nap alatt nem történt drasztikus változás, de a fényességbecslések már 4,5 magnitúdó körül szórnak, miközben a 20-ai felvételeken nagyon fényesnek tűnik az üstökös feje, és a csóva is megerősödött. Ezek alapján egyértelmű, hogy ismét egy nagyobb anyagkidobódás történt, amely viszont nem emelte meg annyira a fényességet, mint a 13-ai. Az alábbiakban két mai felvételt közlünk, melyek pompás üstökösnek mutatják a Merkúr pályája felé közeledő ISON-t.

20131120-ison-astrohita

A spanyolországi Observatorio de la Hita 40 cm-es távcsövével november 20-án felvett képen ismét gyönyörűen tekergőznek a kékes gázszálak a csóvában, ám némi sárgás beütés is megfigyelhető. 

20131120-ison-natrium

José Cambó nagyobb látószögű felvételén a kómától távolabb ez a sárgás rész különválik a kékestől, és egy önálló csóvát formál. Ez minden bizonnyal az üstökös nátrium csóvája, melynek emisszióját hetek óta látják a kómában. A nátrium megjelenése már igazán a fényes és látványos üstökösök sajátja.

Hozzászólás

hozzászólás