Támadás az Encke-üstökös ellen

1555

A két üstökös közötti üldözőverseny odáig fajult, hogy az Encke csóvája – persze csak látszólag – már az ISON fejét nyaldossa.

Három nap van hátra, és véget ér a 14 hónapos bizonytalanság, hogy az ISON üstökös eléri-e napközelségét. Az első hónapok biztató jelei és az évszázad üstököse jelző odaítélése után az idén már egyre egyre negatívabban láttuk az égitest sorsát, jelen pillanatban már nem tartható a fenti jelző, maximum az évtized üstököse lehet az ISON-ból, de még ez is kérdéses. Péntekre vagy legkésőbb szombatra vélhetően ez is kiderül.  

Addig is bemutatunk néhány animációt (a képekre kattintva érhetők el), melyek a STEREO A szonda képeiből készültek. Az első a tegnapi folytatása, immáron három napot felölelő mozgófilm, amelyen az ISON tovább közeledett az Encke-üstököshöz, látszólag szinte már összeérnek. Mozgásuk alapján 24-én az Encke csóvája látszólag elvonult az ISON előtt, holnap talán már erről is tudunk mutatni animációt. A második felvétel az ISON kivágott, nagyított képe, ahol a csóva elképesztő változásait követhetjük nyomon.

20131125-ison-secchi

Az Encke-üstökös közelébe érő ISON csóvája 6-7 fok hosszan követhető az animáción. (NASA/K. Battams)

20131125-ison-hi1a

Lassan olyan feldolgozások is napvilágot látnak, ahol már úgy látjuk a nappali égen mozgó üstököst, mintha mi is a szonda fedélzetén ülnénk. (NASA/K. Battams)

Hozzászólás

hozzászólás