Továbbra is betegeskedik az ISON-üstökös

1221

Tegnap még pozitív hangvételű helyzetjelentést készültünk adni az üstökösről, ami mára némi aggodalomba csapott át.

Üstökösünk hétfőn lépte át a vénuszpálya távolságát, ma már 0,7 CsE-nél is közelebb van a Naphoz. Sebessége 52 km/s, így naponta 4,5 millió km-rel kerül közelebb hozzá. A Virgo csillagképben, a gamma Virginistől néhány fokkal délre kereshető a hajnali égen, közvetlenül a pirkadat előtt, hajnali 5 óra körül. Fényessége továbbra sem lépte át a 8 magnitúdót, így csak kisebb távcsövekkel látható, megtalálásához pedig égboltismeret és némi gyakorlat is kell.

20131112-ison-terkep

Az üstökös útja a Virgo csillagképben november 13-án hajnali 5 óra és 18-án hajnali 5 óra között.

Vasárnap még örömmel írtunk az ioncsóva megjelenéséről, ami a mag aktivitásának további növekedésére utalt, így pozitív fejleményként könyveltük el. Ma azonban közzétettek egy sorozatfelvételt, amelyen az üstökös elmúlt három napjának változásai láthatók. A 2 m-es Liverpool Telescope-pal november 9-10-11-én felvett képek a kóma környezetét mutatják. Bár a képek erősen manipuláltak, kicsit másképp vannak skálázva és nincs pontos információnk az égbolt állapotának változásairól sem, sajnos úgy tűnik, hogy az üstökös a végét járja. Mintha a központi régió tömöttsége folyamatosan csökkenne, az anyag szétterül a belső kómában, ami akkor szokott jelentkezni, amikor teljesen leáll az anyagutánpótlás. Ez pedig csak a mag felbomlásakor lehetséges. Aggasztó jel a 10-én még oly örömmel fogadott ioncsóva eltűnése is. Széteső üstökösök szoktak ilyeneket csinálni, amikor haláltusájukban még pöffennek egyet-egyet, vagy éppen egy utolsót fellángolással kilehelik a lelküket. Reméljük, hogy tévedünk, és következtetéseink helytelenek, de az ISON-üstökös láthatóságának hosszú történetében most látjuk a legsötétebben az üstökös jövőjét.

20131112-ison-loverpool

Ernesto Guido, Nick Howes és Martino Nicolini felvételei november 9-én, 10-én és 11-én mutatják az ISON-üstökös belső szerkezetét.

Hozzászólás

hozzászólás