Üstökösdömping a hajnali égen

1891

Az ISON érdekességei helyett sorozatunk következő részében inkább a sosem volt hajnali üstökösjárás megfigyeléséhez szeretnénk segítséget nyújtani.

Négy binokulárral is látható üstökös járja a hajnali eget, ami szinte példa nélküli esemény az üstökösök világában. Hosszú napok várakozása után végre a Hold is elvonult a hajnali égről, így szűk két hétig nem zavarja fényével a csóvás égi vándorok megfigyelését. Az ISON-ról már szinte mindent tudunk, a Lovejoy-üstökösről tegnapi cikkünkben írtunk, a C/2012 X1 (LINEAR) kitöréséről szintén volt szó az utóbbi napokban, egyedül az 2P/Encke-üstökös marad ki eddig a cikkeinkből.

20131031-negy-ustokos

Ezt a szép kollekciót láthatjuk a hajnali égen, ha bírjuk az éjszakázást. Balról jobbra: C/2013 R1 (Lovejoy), 2P/Encke, C/2012 X1 (LINEAR) és a C/2012 S1 (ISON). Az első és az utolsó felvételt Gerald Rhemann, a közteseket Damian Peach és Gianluca Masi készítette.

Az egyik legrégebben ismert – csak a Halley körözi le – üstököst 1786-ban látták először a csillagászok, 1819 óta pedig mindegyik napközelségét megfigyeltük. Keringési ideje mindössze 3,3 év, így az idei már a 62. észlelt visszatérése lesz. Mivel minden egyes visszatérése alakalmával veszít anyagából, már sokkal halványabb, mint kétszáz évvel ezelőtt, így csak akkor lesz igazán látványos, ha viszonylag közel került bolygónkhoz is. Az idei év pedig pont ilyen, október 17-én a napközelsége felé tartó Encke-üstökös 0,478 CsE-re haladt el bolygónk mellett, így fényessége elérte a 7-8 magnitúdót. A következő két hétben még jól megfigyelhető lesz a hajnali égen a Virgo csillagképben, aztán lassan eltűnik a Nap sugaraiban, így már nem láthatjuk, ahogy három nappal napközelsége előtt, november 18-án 0,025 CsE-re (3,75 millió km) megközelíti a Merkúrt.

20131031-negy-egbolt

A négy üstökös elhelyezkedése a hajnali égen a következő napokban. (universetoday.com)

Nem is szaporítanánk tovább a szót, inkább sorban közöljük a www.universetoday.comoldalon megjelent térképeket, melyek segíthetnek az üstökösök becserkészésében. Aki pontosabb koordináták alapján szeretné megkeresni a vándorokat, azustokosok.mcse.hu oldalon található táblázat utolsó oszlopára kattintva megkapják az üstökösök koordinátáit. Holnap szeretnénk egy kisebb kollekciót közölni magyar felvételekből, így kérjük észlelőinket, hogy előzetes képeiket küldjék el levelezőlistáinkra és/vagy az üstökösrovat vezetőjének.

20131031-negy-lovejoy-terkep

A Lovejoy-üstökös útja a Cancer csillagképen keresztül, amely érinti az M44 nagyszerű halmazát.

20131031-negy-ison-terkep

Az ISON útja a Leo-ban november 6-áig. A térképen a Vörös bolygó útját is láthatjuk. 

20131031-negy-encke-terkep

A réges-régi Encke-üstökös a Virgo-ban közeledik a Nap felé. 

20131031-negy-linear-terkep

A LINEAR könnyen azonosítható helyen, és a korábbi üstökösöknél sokkal lassabban mozog a Bootes csillagkép területén.

Hozzászólás

hozzászólás