Itt az újabb becsapódás!

1170

Szinte hihetetlen, de az az Anthony Wesley kapta el ezt a becsapódást is, aki a 2009-es eseményt is felfedezte, ám míg akkor csak a kataklizma nyomán keletkezett foltot észlelhettük, most két élő videófelvétel is készült a becsapódásról! Az amatőrcsillagászok közt általánosan alkalmazott eljárás, hogy videó- vagy webkamerák segítségével több ezer képes sorozatfelvételt készítenek a bolygókról. Ezeken a felvételeken jól látható a földi légkör okozta vad hullámzás, amely elmossa a bolygó finom részleteit. A videó több ezer egyedi felvételt tartalmaz, melyek közül a legjobbakat kiválasztva, és képfeldolgozási eljárásokkal feljavítva, bámulatos javulást érhetünk el a képminőségben. Egy ilyen felvételt készített az ausztrál  hajnalban (magyar idő szerint tegnap este 22:30 környékén) Anthony Wesley, aki a képek feldolgozása során azonnal megtalálta a kb. 1 másodperces felvillanást a videóján (a felvillanás a videón balra fent látható).

 

 Balra Anthony Wesley, jobbra pedig Christopher Go felvétele látható a becsapódás okozta felvillanásról. A képeket itt már az égtájaknak megfelelőn láthatjuk, míg a videó az eredeti, fordított állású képet mutatja, ezért esik ellenkező oldalra a felvillanás. Figyeljük meg, hogy a  hullámzó videóból milyen remek minőségű képet állított elő Go.

Ha csak Wesley felvételei lennének, akár műszerhibára is gyanakodhatnánk, ám Christopher Go képei és videója egyértelműen bizonyítja, hogy egy éven belül már a második apró égitest végezte a Jupiterben pályafutását. A becsapódó test méretéről most még nem sokat tudunk mondani, de valószínűleg kisebb égitestről van szó, mint a tavalyi esemény 500 méteres kisbolygója. A két esemény a véletlennek köszönhetően is eshetett ennyire közel egymáshoz, de az is elképzelhető, hogy a külső Naprendszer sokkal vadabb hely, mint azt korábban gondoltuk. A technika fejlődése, az amatőrcsillagászok seregének egyre javuló felszerelése néhány éven belül el fogja dönteni a kérdést.

Hozzászólás

hozzászólás