Folyóvölgyek a Titanon

1070

A Szaturnusz körül keringő Cassini-űrszonda idén tavasszal, a holdhoz közel elhaladva folyékony metán vájta csatornákat keresett széles látómezejű, az infravörös sugarakra érzékeny kamerájával. A 938 nm-es hullámhosszon késztett képen a sötét metán tengerből kiemelkedő a Xanadu területtől keletre eső, világos színű, valószínűleg vízjég sziget felszínformáit vizsgálták.

A Titan felszínének részlete az eredeti képeken (balra) és annak egy kinagyított, feldolgozott változatán (jobbra) (NASA, JPL nyomán)

A mellékelt baloldali felvétel 2005 márciusában rögzített fotókból összeállított mozaik. A 40 ezer km távolról készített kép felbontása fél km körüli. A baloldalt zöld kerettel jelzett terület kinagyított, képfeldolgozott változata látható jobbra. Ezen lehet megfigyelni sok bizonytalan, vékony és sötét, elágazó vonalat, amelyek akár folyóvölgyek is lehetnek a felszínen. A Titanon sok helyen mutatkoztak hasonló képződmények, amelyeket a Huygens ereszkedése közben készült felvételek alapján tekintenek folyékony metán által kialakított folyóvölgyeknek.

Hozzászólás

hozzászólás