Jól befűtött a Phoenix kemencéje

923

A múlt hét folyamán mintával megtöltött kemence hibátlanul, a várakozásoknak megfelelően működik. A nyolc különálló kamra egyikében kezdődött meg a folyamat, amely során a talajmintát felhevítik, és az abból felszabaduló gázokat vizsgálják. A műszer ezt az elemzést három különböző hőmérséklet tartományban végzi el.

Eközben a leszállóegység robotkarja mélyebben hatolt a "Dodo" és "Goldilocks" fantázianevű árkokba, amelyekben korábban fehér színű anyagot talált. Ezzel a mozdulattal egy nagyobb, összefüggő árok keletkezett, amely a "Dodo-Goldilocks" nevet kapta.

A Dodo-Goldilocks árok.

Ray Arvidson, a robotkar csapatát vezető kutató a következőképpen nyilatkozott: "Folytattuk az árok feltárását, hogy minél többet felfedhessünk a világos színű anyagból. Ezt a területet a továbbiakban is figyelni fogjuk. Ha a megfigyelt anyag jég, akkor idővel változnia kell. Vagy zúzmarának kell képződni rajta, vagy szép lassan szublimálnia kell." Szublimálásnak azt a halmazállapot-változást nevezik, amikor szilárd anyagból átmenet nélkül gáz keletkezik.

Az árok körüli domborzat.

A Dodo-Goldilocks árok 22 centiméter széles, 35 centiméter hosszú, legmélyebb pontján 7-8 centiméter mély. A leszállóegységhez a mélyebb terület van a legközelebb, de a fehér szinű réteg csak a távolabbi oldalon látható. Az árok a fehér anyag egy nagyobb darabjának csak a szélét fedte fel, vélik a szakemberek.

Forrás: NASA News Release, 2008.06.16.

Hozzászólás

hozzászólás