Megerősítették a vízjég jelenlétét a Mars felszínén

1224

"Nagy büszkeséggel és örömmel tölt el, hogy bejelenthetem: bizonyítékokat találtunk arra, hogy a vizsgált minta valóban vízjég, és nem más anyag. A célunk nem csak a jég szemlélése, hanem ásványi, kémiai, és reményeink szerint organikus anyagok felkutatása." – mondta el a pénteki sajtótájékoztatón Peter Smith, az Arizonai Egyetem munkatársa, a Phoenix vezető kutatója.

A misszió rendelkezik a megfelelő eszközökkel a talaj és a jég vizsgálatához. Ezek segítségével meghatározható, hogy a Mars északi területeinek felszíne alkalmas lehetett-e valamikor mikrobiológiai életformák létezésére. Kulcsfontosságú tényezők, hogy a víz megjelenik-e folyadék formájában, illetve hogy léteznek-e szerves vegyületek, amelyek kémiai kötéseket és energiát biztosíthatnak az élethez.

A korábbi bejelentés megerősítéseként azok a  színes felvételek szolgáltak, amelyeken egyértelműen kivehető hogy a június 15-én felfedezett, és 16-án még látható világos terület 19-ére elpárolgott. "Ez azt mutatja, hogy vízjég található a robotkar hatósugarán belül, vagyis folytathatjuk a kutatást a rendelkezésünkre álló eszközökkel." – nyilatkozta Mark Lemmon, a sztereó kamera kezelését vezető szakember. Hozzátette, hogy az elpárolgó rög azért nem lehetett széndioxid-jég, mert a helyi hőmérsékleti viszonyok miatt az még egyetlen napig sem maradt volna szilárd halmazállapotú.

A misszió 20. és 24. napján készült felvételek a jég elpárolgását mutatják

Eközben a NASA JPL projektmenedzsere, Barry Goldstein bejelentette, hogy megtalálták a korábban jelzett memóriahiba okát. Az ezernyi duplikált rendszerfájlt okozó probléma javítására szolgáló programkódot néhány napon belül eljuttatják a Phoenixhez. A tudományos munka közben tovább folytatódik annyi módosítással, hogy az összegyűjtött adatokat még az adott napon továbbítják a Föld felé.

A pénteken reggel letöltött képek azt mutatják, hogy a TEGA műszer 5. kemencéjének ajtajai részben nyitva vannak. Az eszközért felelős csapat vizsgálja ennek a lehetséges következményeit.

A szombati képeken jól látható, hogy a robotkar az optikai mikroszkóphoz is juttatott a marsi talajból. A markolókanálban maradt még elegendő anyag ahhoz, hogy abból vagy a TEGA, vagy a kémiai laboratórium számára további mintát helyezzenek el. A cél az, hogy mindhárom műszer hasonló anyagot vizsgáljon.

Forrás: NASA News Release 2008.06.20., 2008.06.21.

Hozzászólás

hozzászólás