Megkezdődhet a marsi talaj elemzése

1004

A frissen Földre továbbított képeken az látszik, hogy a roborkar egy vékony porréteget szórt a műszer kijelölt területére. Az eszközt irányító tudósoknak pont ez volt a céljuk, a mintavételt végző kar tökéletes munkát végzett.

Talajminta a Phoenix mikroszkópján

A mikroszkóphoz juttatott minta forrása az űrszondától északkeletre fekvő terület, amelyet a kutatók informálisan "Mama Bear"-nek neveznek. Emellett található a másik mintavételi hely, amely a "Baby Bear" nevet kapta.

A talajból vett mintának az optikai mikroszkóphoz való eljutattása az elmúlt napok második sikere volt. Korábban egy másik műszer hevítőkemencéjébe sikerült a vizsgálatokhoz elegendő mennyiségű szemcsét juttatni.

A következő napokban az irányító csapat utasításai alapján a Phoenix bezárja majd a TEGA 4-es kemencéjének ajtaját, és megkezdi az ott elhelyezett anyagok vizsgálatát. Ezzel a művelettel párhuzamosan a robotkar feladata az lesz, hogy mélyebben beletúrjon a mintavélteli terület talajába. Így próbálják meghatározni azt, hogy a felszín alatt milyen mélységben található keményebb anyag, amely akár jég is lehet.

Forrás: NASA News Release, 2008.06.12.

Hozzászólás

hozzászólás